Politika

DIJALOG U BRISELU Vučić razgovarao sa Mogerini, nakon toga slijedi sastanak i sa Tačijem

U Briselu je počeo sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokom predstavnicom EU i posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine, Federikom Mogerini. Bilaterlani sastanci Mogerini sa Vučićem, a zatim i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem prethode zajedničkom sastanku trojke, kojim će i formalno biti nastavljem dijalog prekinut početkom godine.

DIJALOG U BRISELU Vučić razgovarao sa Mogerini, nakon toga slijedi sastanak i sa Tačijem
FOTO: PRES SLUŽBA PREDSEDNIKA SRBIJE / PROMO/ RAS SRBIJA

I u toku prepodneva u Briselu trajali su intenzivni razgovori.

Posrednica u dijalogu je ranije saopštila da će ova predsjednička runda dijaloga obilježiti početak “intenzivne faze” razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je rečeno u saopštenju, visoka predstavnica EU će zajedno sa dvojicom predsjednika razmotriti postojeće sporazume, informisati oko onog šta je do sada postignuto i razgovarati o novim koracima.

Vučić je u Brisel otišao bez puno optimizma, jer su nastavku dijaloga prethodile brojne provokacije Prištine, pa i izjava Hašima Tačija da će se danas u sjedištu EU razgovarati o granicama, ali i druge izjave koje su dovodile u pitanje teritorijalni integritet Srbije, piše Blic.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo/ RAS Srbija
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo/ RAS Srbija

Kako je ranije najavljelo, biće riječi o svemu onome što je do sada dogovoreno, ali i o budućnosti dijaloga, mada se ovih dana u medijima pominjalo da bi “na stolu” mogao da bude i pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom, energetika, ZSO, a prije neki dan Tači je govorio i o tome da će biti riječi i o granicama.

Inače, dijalog Beograda i Prištine prekinut je nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitorvici od strane specijalnih jedinica kosovske policije ROSU.

Tači: Konačan dogovor 2019. godine

Kosovski predsjednik Hašim Tači tvrdi da današnji sastanak u Briselu označava početak posljednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

– Želim da se zahvalim EU na ulozi lidera u ovom procesu, ali i podršci SAD – rekao je Tači novinarima pred početak sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Foto: Valdrin Xhemaj/EPA
Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Tači smatra da je pred njima težak proces koji je neophodan u cilju postizanja dogovora o normalizaciji odnosa dve strane.

– Period zamrznutog konflikta, ukoliko ne postignemo dogovor, može da ima nepovratne posljedice na budućnost – kaže on.

Nešto ranije danas, Tači je naveo da bi konačan dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sljedeće godine. Tači je to rekao za “Dojče vele” neposredno pred sastanak sa delegacijom Srbije, u okviru nastavka političkog dijaloga na najvišem nivou.