Društvo

Dijete doživjelo šlog poslije korone: Dr Ostojić objasnila kako da zaštitimo djecu od opasnog virusa

Dijete na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta doživjelo šlog poslije korona virusa. Dr Olivera Ostojić rekla je da djeca tri mjeseca nakon prelezanog virusa moraju biti neaktivna i da urade dodatne preglede da ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica.

Dijete doživjelo šlog poslije korone: Dr Ostojić objasnila kako da zaštitimo djecu od opasnog virusa
FOTO: PRVA TV/SCREENSHOT

Kardiolog i pedijatar prof. dr Vladislav Vukomanović rekao je da je na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta jedno dijete imalo šlog kao posljedicu korona virusa.

Pročitajte još

– Jedan od pacijenata ima tešku posljedicu, hemopareza ili šlog, oduzetost lijeve strane tijela, i to je najteža neurološka komplikacija koju smo imali. Pacijent je imao i miokarditis, ali njegovo stanje se popravlja – kazao je dr Vukomanović za RTS i dodao da ohrabruje što se smanjuje broj pregleda djece u Institutu.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dječje bolnice u KBC “Dr Dragiša Mišović”, rekla je za Kurir da se trenutno na liječenju u toj bolnici nalazi sedmoro djece, koja nemaju teži oblik infekcije.

– Ukupno smo imali 850 prijema za godinu dana, ali nijedno dijete nije imalo neku ozbiljniju posljedicu za sada. Savjetuje se da budu neaktivni tri mjeseca nakon virusa, dajemo im multivitaminsku terapiju i preporučujemo da dođu na kontrolu da uradimo kontrolni skener ukoliko je potrebno ako je dijete imalo težu teži oblik infekcije ili upalu pluća, piše Kurir.

Ona je dodala i da je u planu otvaranje postkovid ambulanti za decu, ali da djeca koja imaju hronične probleme treba da se jave primarnom ljekaru ukoliko dođe do komplikacija.

– Treba apelovati na roditelje koji imaju decu oboljelu od hroničnih i drugih bolesti da se obavezno vakcinišu kako bi zaštitili svoje dijete da ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica.

Prihvati notifikacije