Iz našeg ugla

Diplomci sa benzinskih pumpi

Privatni fakulteti su degradirali obrazovanje u BiH i uništili posljednju nadu da će se u tunelu pojaviti zraci svjetlosti.

nikola morača NOVINAR
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Diplomci sa privatnih fakulteta preplavili su državne institucije i postali nezamjenljiv šaraf u nakaradnom sistemu koji izgleda poput razvaljenog trabanta.

Takav sistem ne donosi ništa dobro, već naprotiv, samo zlo.

Oni rijetki koji su stručnjaci u svom poslu danas ćutke vuku i rade za 10 svojih kolega sa kojima dijele kancelariju pitajući se da li će biti bolje poslije sljedećih izbora. Kancelarije su poslije svakih izbora sve manje, a vazduh u njima sve teži.

Mladi koji se još uvijek nadaju boljem ne žele dići sidro sa ognjišta, ali se odlučuju da studiraju van granica svoje otadžbine.

Za vlast ne postoji ništa slađe od odane vojske diplomaca sa privatnih fakulteta koji ih zarad radnih mjesta u državnim službama, na svakim izborima nagrađuju glasovima. Za one druge, umjesto radnih mjesta tu su kutije sa paštetama i drugim proizvodima.

Pročitajte još

Oni ogorčeni su sa porodicama već otišli ili odlaze, ne okrećući se. Vlast je dobila sve bitke, ali nada umire posljednja.

Za vlast su svi neprijatelji, od onih domaćih “izdajnika” čiji glas se sve slabije čuje, do stranaca koje optužuju da žele uništiti sve ono što je vlast godinama stvarala.

Najmoćniji su oni koji drže narod pod lancima i u nacionalnim torovima bacajući im povremeno kost, tek toliko da provjere da li je svjetina i dalje budna, jer vlast ne voli kada narod ćuti. Toga se najviše plaši. Brukanje i bahaćenje novcem postala je svakodnevica, a diplome inženjera kupuju se na benzinskim pumpama.

Tužilaštvo BiH će za koji dan podići optužnicu protiv 20 rektora, dekana i profesora sa privatnih fakulteta. Kazne će, naravno, biti simbolične, iako je šteta koju su svojim radom napravili ogromna i tek ćemo joj svjedočiti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu