Društvo

DIZAJNERI IZ ZATVORA Osuđenici sašili zaštitne maske pa završili na SEDMICI MODE

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici dizajnirali su i sašili višekratne zaštitne maske koje će biti predstavljene na Sedmici mode u Torinu, koja se održava od 3. do 9. oktobra, saopštilo je Ministarstvo pravde.

DIZAJNERI IZ ZATVORA Osuđenici sašili zaštitne maske pa završili na SEDMICI MODE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predstavnici modne industrije iz cijelog svijeta moćiće da vide 26 maski koje su sašili osuđenici u krojačkom pogonu ovog zavoda.

Sedmica mode se organizuje bez prisustva publike zbog mjera prevencije na sprečavanju širenja virusa korona i revije će biti dostupne onlajn.

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku njemačke nevladine organizacije „Help“.

Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još 10 osuđenika koja će im pomoći da se zaposle po isteku kazne imajući u vidu da je riječ o deficitarnom zanimanju.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i osobe lišene slobode u svim zavodima, kako bi se spriječilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odijela, nazuvica i kapa.