Društvo

Đajić zadovoljan inicijativom: U narednih 10 dana tender za izbor referentne kuće za prenatalne testove

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je Srni da će ova zdravstvena ustanova u narednih 10 dana raspisati tender za izbor najbolje referentne kuće za prenatalne testove.

Vlado Đajić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Đajić je dodao da će tender biti raspisan nakon što UKC napravi kriterijume za testove.

On je podsjetio da je inicijativu za besplatne prenatalne testove za trudnice pokrenula srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te da maksimalno podržava tu inicijativu.

Đajić je rekao da je prvobitna namjena da prenatalni testovi budu dostupni trudnicama starijim od 35 godina i sa određenim indikacijama proširena – da budu dostupni svim trudnicama bez obzira na godine i eventualne indikacije.

Pročitajte još

On je istakao da su prenatalni testovi važni sa zdravstvenog aspekta, jer otkrivaju potencijalne anomalije.

Đajić je rekao da su prenatalni testovi bitna stvar za svaku buduću porodilju, buduću trudnicu, majku i roditelja, ali i društvenu zajednicu da se što manje rađa djece sa posebnim potrebama.

– Napravili smo plan, imali smo sastanak poslovodstva sa načelnicima laboratorije, genetičarima. Imali smo sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kojem su prisustvovali i Cvijanovićeva, ministar zdravlja i socijale zaštite Alen Šeranić, ministar finansija Zora Vidović, direktor FZO Dejan Kusturić, te su sve aktivnosti prebačene na UKC – rekao je Đajić.

Cvijanovićeva je nedavno najavila raspisivanje javnog poziva za nabavku prenatalnih testova u Republici Srpskoj, te podvukla da će oni biti dostupni za sve trudnice, bez obzira na godine i eventualne indikacije.

Ona je napomenula da su završene i sve zakonske procedure u vezi sa ovom inicijativom, te da se očekuje da budu dostupni od 1. jula.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije