Kolumne

Đavolji trougao

Zamislite zemlju koja se smatra demokratskom, a nekom pada na pamet da otvoreno dovodi u pitanje demokratsku svetinju kakvi su izbori.

Đavolji trougao
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zamislite zemlju čiji se političari smatraju ozbiljnim, a onda pod velikim uspjehom smatraju usvajnje budžeta sa zakašnjenjem od pola godine. Zamislite taj sramni optimizam kada slavodobitno govore o nekom brzom ispunjavanju uslova za kandidatski status, stojeći pokisli na peronu propuštenih evropskih vozova.

Sve to uz aplauz predstavnika međunarodne zajednice. Ili stranci po dolasku u BiH postanu isti kao domaći, ili nas i oni otvoreno smatraju budalama.

Kao narodi, davno smo ušli u fazu nepodnošljive lakoće podnošenja poniženja. Tako predano smo političarima dozvolili da oko nečega što se podrazumijeva, što je hiljadu odsto normalno, prave politički šou u kome što bolje glume nacionalne zaštitnike za nagradu koja ih čeka iza scene. A ona je totalno vlasništvo nad opštinom, kantonom, entitetom i onim što u Sarajevu zovu država, a u Banjaluci državna zajednica, Frankenštajn i nemoguća država.

Da, BiH jeste čudovište, ali samo za normalan svijet koji se bori za golu egzistenciju, a ta borba je po pravilu veća što su pošteniji i obrazovaniji. Istovremeno, Frankenštaj država je kodni naziv za državu blagostanja za prve u Srba, Bošnjaka i Hrvata, jer u đavoljem trouglu imaju idealnu situaciju: uvijek imaju nekog drugog da okrive za bilo šta, a svi zajedno ubiru plodove međusobne opstrukcije, ucjena i političke trgovine – ti meni direktora SIPA i RAK, ja tebi ministra bezbjednosti i direktora OBA. Ko zakoči, zaspeš ga pričom o ugroženosti vitalnog nacionalnog/entitetskog interesa i digneš narod na noge. I tako već dvije decenije.

Juče je iz jednog od ministarstava stiglo saopštenje da su obezbijedili novac za isplatu julske penzije. Obezbijedili novac, hej, čuješ li ti! Imaju para da podijele penzionerima za hljeb, mlijeko i lijekove. Hvale se, očekuju aplauz. Vjerovatno će taj uspjeh metnuti u svoj stranački bilten. Pa dobro, ako su pobjednici oni koji budžet BiH za 2020. usvajaju u julu 2020, mogu vala da budu i oni koji u avgustu iste godine nabave pare za julsku penziju. Ne pitajte odakle. Eto, toliko smo pali.