Hronika

DJECA GINU U SAOBRAĆAJU Prošle godine u Srbiji stradalo osam mališana, počinje pojačana kontrola policije

Očekuje se veći broj vozila na putevima Srbije, a razlog akcije je da se uspostavi što veća bezbjednost saobraćaja.

DJECA GINU U SAOBRAĆAJU Prošle godine u Srbiji stradalo osam mališana, počinje pojačana kontrola policije
FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Akcija će biti usmjerena prije svega na prekršaje koji najviše izazivaju saobraćajne nesreće, a to je vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenje brzine i nekorišćenje pojasa – kaže Aleksandar Radenković major policije iz Uprave saobraćajne policije.

Slična akcija je izvršena za vrijeme praznika, i u periodu od 10 dana, isključeno je dvije hiljade vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 78 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i napisano je 15.000 prekršaja zbog prekoračenja brzine i 4.000 prekršaja zbog nenošenja pojasa.

– Prošle godine za Svetog Jovana imali smo veliki porast broja pijanih vozača, čak 50.000 ih je isključeno. To je bilo za 15 posto više nego 2020. godine – kaže Aleksandar Radenković i dodaje:

– U 2020. godini je bilo 670 slučaja vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a prošle godine 1.500 slučaja, što je ogromno povećanje. Tako da će nam ove godine, što se tiče kontrole, biti u fokusu ta dva prekršaja.

Pročitajte još

Veći broj djece će učestvovati u saobraćaju u svojstvu putnika jer će se vraćati sa roditeljima. Opasnost je u tome što najveći broj djece poginu kao putnici u vozilu, u prosjeku oko 60 odsto.

Razlog ovakve crne statistike je taj što ih roditelji tokom prevoza ne vezuju na propisan način.

– Već godinama pokušavamo da roditeljima promijenimo taj stav. Da vezuju sebi pojas i svojoj djeci, ali nažalost ne uspijevamo u tome – kaže major policije.

Prema riječima sagovornika Blica, tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je osmoro dece.

– Četvoro djece je stradalo u svojstvu pešaka, tri u svojstvu putnika u vozilu i jedno u svojstvu vozača bicikla. Ni jednu od pomenutih nezgoda nisu izazvali vozači pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci – objašnjava Radenković.

Prema skorašnjim istraživanjima samo 50 posto roditelja prevozi decu na propisan način.

Aleksandar Radenković dodaje da će tokom početka školske godine i u zonama škola biti pojačana kontrola.

Prisutni će biti saobraćajci u smjenama koji će pomagati djeci da pređu ulicu, i fokus će biti na kontroli brzine vozila u zonama škole i na poštovanju prava pješaka, zbog čega će biti postavljeni radari.

Prihvati notifikacije