Kultura

DJECA KAO KREATORI POZORIŠNOG PROGRAMA „Noć teatra“ u Brčkom posvećena brizi o ekologiji

Želja da se djeci i mladima u Brčko distriktu stalno daje prilika da učestvuju i budu dio međunarodnih kulturnih i edukativnih sadržaja, navela je i ove godine Omladinsku organizaciju „Mali princ“ da organizuje program u sklopu međunarodne manifestacije Evropska noć teatra.

DJECA KAO KREATORI POZORIŠNOG PROGRAMA „Noć teatra“ u Brčkom posvećena brizi o ekologiji
FOTO: OMLADINSKA ORGANIZACIJA „MALI PRINC“

Projekat se u Brčkom realizuje u saradnji sa Poliglota Institutom, sa kojima već tri godine zaredom priređuju program koji ima za cilj promociju i edukaciju djece na polju dramskih umjetnosti, te se svake godine trude da program bude bogat i sadržajan i pruži priliku djeci da budu više od posmatrača da sami učestvuju u kreiranju sadržaja.

– Ova teatarska manifestacija se održava u nekoliko država širom Evrope, a u BiH već desetu godinu za redom umjetničke institucije, teatri, udruženja i ljubitelji teatarske umjetnosti dio su velike porodice koja u toku istog dana otvara vrata publici i daje im priliku da vide, ali i nauče nešto novo – rekli su organizatori.

Prema riječima organizatora, želja i cilj im je obrazovanje mlade teatarske publike kroz prilagođavanje programa djeci i mladima, koji će nastaviti sa njegovanjem teatarske umjetnosti i koji će izrasti u novu generaciju brčanskih umjetnika.

Ovogodišnja Noć teatra održaće se danas u Omladinskom centru Brčko od 15 do 17 časova.

– Program će otvoriti najmlađi članovi Veselog boravka „Poliglota Instituta“ koji će izvesti „Maskenbal u šumi“, koju su vrijedno pripremali u proteklih mjesec dana, a potom će posjetioci imati priliku pogledati dvije pozorišne predstave – najavili su.

Prvu predstavu izvešće gostujuće pozorište. U pitanju je predstava Gradskog pozorišta Živinice „Tvornica snova“, koju je po motivima teksta „San o livadici“ od N. K. Hadžić adaptirao i režirao Emir Ibrahimović. Uloge u predstavi tumače polaznici dramskog studija GT Živinice: Edna Čolković, Zejd Čolaković, Elena, Harun i Lamija Goletić, Lejla Ramčević, Izet Kuljić. Nasiha Salihović, Nina Mulamujić i Aida Čerkezovič. Predstava govori o velikim i ostvarivim snovima dječaka koji, bez obzira na sve nedaće i prepreke uspijeva da živi i vjeruje u svoje snove.

Tradicionalno, program manifestacije biće obogaćen premijernom izvedbom predstave Dramskog studija „Poliglota Instituta“, koji su ove godine pripremili edukativnu predstavu „Zagađenje nije lako, reciklirati može svako“ za koju autorstvo potpisuje Sandra Ikanović Jovičić, a režiju Emir Ibrahimović.

Uloge u predstavi tumače Adrijana Gajić, Sara Tomić, Dalia Duran, Elena Vranjković, Aleksa Vranjković, Teodor Simić, Leon Pavlović, Una Simić, Lorena Pavlović i Emina Kadrić.

– Predstava na zabavan i edukativan način govori o zaštiti životne sredine, problemu zagađenja i nepravilnog odlaganja otpada, te načinu na koji mi svi možemo doprinijeti zaštiti naše životne sredine – dodaju.

Program manifestacije je otvoren za sve posjetioce i bespalatan je.

Dio manifestacije i dva festivala

„Noć teatra“ Bosne i Hercegovine 2019. godine, održava se po 10. put, a ove godine prijavljeno je 19 učesnika koji će u 14 gradova predstaviti različite programe povodom ovog značajnog događaja za pozorište i kulturnu scenu u državi. Na ovogodišnju „Noć teatra“ prijavljeno je pet državnih pozorišta, kao i muzeji, akademije, kulturno – sportski centri, domovi kulture, amaterska pozorišta, te slične kulturno – umjetničke ustanove. U sam program ove manifestacije biće uključena i dva festivala, a to su festival „Kestenburg“ i 2. Festival dramskog stvaralaštva Vlasenica.