Kultura

"DJECA SU BRZO RASLA" Majka trojice dječaka koji su glumili Buda u filmu "Dara iz Jasenovca" o detaljima sa snimanja

Malog Buda, Darinog mlađeg brata, u filmu "Dara iz Jasenovca" tumačile su trojke iz Herceg Novog - Jakov, Simon i Luka. A sada je ponosna majka dječaka, Marija Šaranović, otkrila nepoznate detalje sa snimanja ovog filma.

"DJECA SU BRZO RASLA" Majka trojice dječaka koji su glumili Buda u filmu "Dara iz Jasenovca" o detaljima sa snimanja
FOTO: RTS/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Dječaci su imali nepune dvije godine. Na setu smo negdje proslavili rođendan – istakla je majka trojki i dodala:

– Planirano je da se film snima šest mjeseci, tako su mi bar rekli, ali riješili su da zbog djece to stave na tri mjeseca, što se na kraju pokazalo ispravnim, jer djeca su brzo rasla, ne samo moja, nego i druga. Morali su da vode računa i o kilaži, jer se na kameri toliko primjećivalo, pa recimo ova djeca iz Bosne nisu smjela slatko da jedu, niti da piju koka-kolu. Već pred kraj, šetali smo po Beloj Crkvi, i djeca su polako počela da pričaju, pa je Luka prvu riječ rekao “traktor”. Set, akcija, počeo je sve da ponavlja za kamermanima, pa su rekli “ajde da mi to završimo” – sa osmijehom je rekla ponosna majka Marija u jutarnjem na Prvoj, prenosi Blic.

– Došli smo sa sve troje na snimanje i pitali su me od koga ćemo da krenemo. Rekla sam neka bude Luka, jer je bio najzahvalniji za saradnju, sarađivao je savršeno na početku, kao pravi mali profesionalac – objasnila je ona.

– U pitanju je kasting agencija koja je još godinu dana prije snimanja ovog filma tražila jednojajčane blizance za neki drugi film. Pitali su ko hoće da se prijavi, ja sam to saznala preko ove grupe na Fejsbuku, pa sam iz neke radoznalosti prijavila svoju djecu. Ali, pošto su oni prijevremeno rođeni, nisu odgovarali tom uzrastu valjda za godinu dana, bili su sitniji. Nije nas niko kontaktirao, u potpunosti sam zaboravila. I godinu dana poslije toga meni se javila Sara, poslala mi je poruku da im trebaju trojke, da snimaju film, da bi pokazala reditelju njihove fotografije i da će me kontaktirati ako sve bude kako treba. Vrlo brzo se javila, došla je kod nas u Herceg Novi, da nam predoči sve što nas čeka u filmu, da li bismo mi prihvatili. Dala nam je nekih sedam dana da se složimo suprug i ja – objasnila je Marija.

Šaranovićeva je istakla da snimanje nije bilo nimalo jednostavno.

– Bilo je jako naporno, jer sam ja morala sa dvije bebe da idem na set. U početku mi je mama strašno puno pomogla, pazila je na jedno dijete, spremala ručkove, jer oni nisu mogli da jedu onu hranu iz keteringa, jer su mali. Uvijek nešto iskrsne, snimanje je trajalo duže nego što je planirano, drugo mi smo bili dva puta i bolesni… Baš smo se namučili. Klima im nije odgovarala, pogotovo u Somboru i Beloj Crkvi, bilo je teško za njih da se prilagode tom vazduhu… Što se tiče Luke, svi smo oduševljeni kako je to odradio, niko nije očekivao da će tako da se prilagodi, pitali su i da li će da jede onu jabuku, da li će htjeti da uzme kašiku supe… Ali, toliko se dobro uklopio! Sve se to na kraju odlično završilo – istakla je ponosna Marija.