Kultura

Djeca uče o NARODNIM INSTRUMENTIMA u Muzeju RS: I tradicionalno može da bude zanimljivo

Izrađivanje tradicionalnih narodnih instrumenata, učenje o zvuku koji nas okružuje, upotreba predmeta kao muzičkih igračaka te stvaranje zvuka pokretom, neke su od aktivnosti koje će učesnici u radionicama „Zvuk je oko nas“ imati priliku da iskuse u Muzeju RS iduće sedmice.

Djeca uče o NARODNIM INSTRUMENTIMA u Muzeju RS: I tradicionalno može da bude zanimljivo
FOTO: MUZEJ RS/RAS SRBIJA

Radionice su priređene u okviru trenutno postavljene izložbe, „Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata“, koja je u Muzeju RS otvorena na Dan grada, 22. aprila.

Sa autorkom izložbe i radionica, višim kustosom etnomuzikologom Sanjom Pupac, djeca iz banjalučkih vrtića će od 16. do 20. septembra, uz igru i maštu upoznati muzičku tradiciju i instrumente, spoznavati „zaboravljene“ i još neotkrivene zvuke i saznati nove pojmove, kao i bolje se upoznati s etnomuzikološkom zbirkom Muzeja.

Ovakva postavka izložbe, program radionica, audio i video zapisi i interaktivni panel/sto, optimalan su ambijent za slobodno učenje kroz igru, upoznavanje se raznim vrstama tradicionalnih instrumenata i izgledom i načinom sviranja. Aktivnosti obuhvataju i uočavanje razlika između instrumenata sa žicama, udaraljki i duvačkih instrumenata, te logičko zaključivanje i usvajanje osnovnih muzičkih pojmova više-niže, duže-kraće, ton, zvuk – izjavila je Sanja Pupac.

Učesnici će steći šira znanja o kulturi zajednice iz koje potiču i u kojoj odrastaju, te bolje upoznati kulturu i tradiciju svog naroda.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Zanimljivost radionica su i generator zvuka na osnovu pokreta i svjetlosti, što predstavlja interesantnu primjenu elektronskog prikaza različitih visina tona kroz pokrete tijela i svjetlosnih efekata kroz promjenu jačine zvuka.

– Problem kojim se bavi ovaj projekat je činjenica da se djeca kroz formalni obrazovni sistem ne edukuju dovoljno o tradicionalnim muzičkim instrumentima na način koji će se praktikovati u ovim radionicama, a to je da tradicionalno može da bude veoma zanimljivo i primjenjivo na jedan potpuno novi način. Polaznici će u okviru radionica izrađivati instrumente, koristiti neke predmete sa kojim se stalno susreću u životnom okruženju, ali ovog puta u svrhu muzičkih igračaka, zatim će kroz elektronizovani zvuk tradicionalnih instrumenata moći da, pomoću pokreta, izvode jednostavne melodije – objasnila je ona.

Radionice su organizovane u saradnji s višim muzejskim pedagogom Natašom Nogo i akademskim slikarom konzervatorom Đurđicom Bjelošević.

Foto: Muzej RS
Foto: Muzej RS

– Cilj nam je da na najbolji način i u što većoj mjeri edukujemo posjetioce kako bi oni predstavljene instrumente, zvuke i usvojeno znanje i utiske prenosili dalje, izvan ograničenog prostora, jer na taj način, pored usvajanja i prihvatanja stručnih informacija, razvijamo svijest publike i stvaramo masu koja će dolaziti u muzeje. Takođe želimo obogatiti dječiji spoznajni svijet novim pojmovima i saznanjima vezanim za datu temu, tradicionalne muzičke instrumente, te kod djece razviti želju i volju za sviranjem, pjevanjem, igrom, plesom, muzikom – dodala je ona.

Iz Muzeja RS su istakli da su otvorene prijave za radionicu otvorenog tipa, koja će biti održana u četvrtak, 19. septembra, s početkom u 18 sati. Zainteresovani roditelji mogu prijaviti djecu uzrasta od 5 do 8 godina. Radionica je priređena za 20 učesnika, a prijave će trajati do popunjenja mjesta. Projekat je podržan od strane Grada Banjaluka putem javnog poziva.

– Instrumenti koji su planirani da se prave u okviru radionice su udaraljke i zvečke, pošto imamo ograničenu uzrasnu dob polaznika, pa tako moramo razmišljati o tome šta oni mogu da naprave. U okviru radionica biće prezentovana i „Edukativna bojanka“ uz koju će djeca moći nešto da nauče o tradicionalnim instrumentima, a i da se zabave, bojenjem. Akademski slikar i muzejski pedagog će na velikim formatima papira, na kojima će biti odštampani neki od instrumenata, kreativno pomoću raznih materijala ukrašavati instrumente – objasnila je ona.

Razvijaju kreativnost kod djece

Edukativne radionice i predavanja obuhvataju: muzičku edukaciju djece kroz učenje o tradicionalnim instrumentima sa ovih prostora; radionice sa djecom – izrada tradiconalnih muzičkih instrumenata/igračaka; podsticanje samostalnosti djece u izradi, sticanje novih znanja o muzičkim instrumentima, kako i na koji način oni zvuče; uočavanje razlika na instrumentima, instrumenti sa žicama, udaraljke, duvački instrumenti; podsticanje dječije kreativnost nuđenjem različitih materijala i drugo.