Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ĐUKANOVIĆEV PRILOG NESREĐENOM REGIONU Političke i ekonomske posljedice krize u Crnoj Gori

Politika
Autor:

Foto: Patrick Seeger/EPA

Odluka crnogorske vlasti da selektivno otvori granice, novi je prilog nepovjerenju i komplikovanoj situaciji u regionu, a posljedice će biti političke i ekonomske, smatraju političari, analitičari i profesori međunarodnih odnosa sa kojima smo razgovarali.

Vlada Crne Gore dozvolila je ulazak stranim državljanima od 1. juna, ali ta odluka za sada ne obuhvata BiH i Srbiju, što je dovelo do odgovora Srbije u vidu zabrane slijetanja avionima „Montenegro erlajnza“ u Beograd, kao i do oštrih izjava srpskih političasa s obje strane Drine. To je samo posljednji u nizu kriznih događaja u Crnoj Gori koji su eskalirali usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovjesti, litijama, hapšenjem sveštenstva…

– To će sasvim sigurno uzburkati cijeli region, poremetiti ekonomske tokove jer Crna Gora živi od turizma, a turisti iz Srbije iz BiH čine značajan udio. Pogotovo što se ove godine sigurno neće ići na daleke turističke destinacije, pa će one bliže biti osnova. I obrnuto, naravno. Uticaće na prekid nekih ekonomskih tokova, što će poremetiti bezbjednosnu situaciju u regionu. Mislim da je ovo dosta emotivan i nepromišljen potez Mila Đukanovića – kaže za Srpskainfo profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja.

Foto: FPNBL/RAS Srbija

S druge strane, postavlja se pitanje da li situacija u Crnoj Gori, osim regionalnog, ima i širi međunarodni aspket, budući da je ta zemlja članica NATO, a da se spekuliše o sve jačem ruskom uticaju na Srbe u Crnoj Gori.

– Crna Gora se pokazala manje bezbjednom. Više je faktor nestabilnosti nego što se ispočetka činilo. Sam njen ulazak u NATO bio je politički motivisan, sve ostalo su im omogućili. Sada se postavlja pitanje izbora. Kako će glasati recimo Srbi u Crnoj Gori, kako će se izjasniti oni koji podržavaju Srbe i Srbiju? Kako će glasati oni u Herceg Novom i Budvi kojima će ekonomija biti direktno pogođena? Da ne govorim o odnosu svjetovne vlasti prema religiji, uključujući SPC, koja je poremetila unutrašnju bezbjednost u Crnoj Gori. Situacija sa virusom korona samo je prekinula taj proces, sada se sve to vraća u normalne tokove – zaključuje Šolaja.

Da sve ima veze sa izborima smatra i bivši srpski član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić. Ipak, Ivanić ne očekuje regionalnu destabilizaciju zbog prilika u Crnoj Gori.

– Mislim da je to jedan pogrešan pristup vladajućih struktura, svjesno izazivanje tenzija i pokušaj vladajuće partije da na tim tenzijama dobije izbore. Mislim da pametna politika sa druge strane to sigurno neće raditi, ali da će najveću štetu trpiti privreda Crne Gore. Sumnjam da će nakon ovakvih stavova veliki broj građana RS i Srbije ići u Crnu Goru jer ne vjerujem da se dolje mogu osjećati prijatno. Ipak su bili među glavnim gostima i mislim da to nije dobro. Nadam se da će se stvari smiriti, da ono što je svuda normalno ostane i u Crnoj Gori. To znači da Crkva sama o sebi odlučuje, da se država u to ne upliće. Nadam se da će doći do ponovnog uspostavljanja prirodnih i bratskih odnosa izmeću crnogorskog i srpskog naroda koji su vijekovima imali dobre odnose – kaže Ivanić za Srpskainfo.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Međutim, ako je protiv crnogorske vlasti u ovom trenutku onoliko broj građana koji se pojavljuju na litijama, kako je onda moguće izvojevati izbornu pobjedu?

– Pretpostavljam da je cilj mobilizacija posebno nacionalnih manjina koje imaju značajno učešće. Pretpostavljam da je to koncept, da se manjine time dobiju i da se na takav način pokuša obezbjediti dovoljan većina – smatra Ivanić.

Direktor Centra ze ragionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov smatra da posljednji događaji u Crnoj Gori samo dodatno komplikuju situacija u regionu.

– Između zemalja regiona nemamo normalne odnose. Imamo zaoštrene odnose na liniji Beograd – Podgorica, Beograd – Sarajevo, Beograd – Zagreb, Zagreb – Sarajevo, pa sada će biti i Sarajevo – Podgorica zbog ovoga. Jednostavno, nije dobro ako hoćemo da nas Evropa ozbiljno shvati – kaže Popov za Srpskainfo.

Podsjeća da je EU na nedavnom onlajn zagrebačkom Samitu upozorila zemlje regiona na dvije stvari, ukoliko žele napreka ka članstvu i da dobiju paket ekonomske pomoći.

– Da bi se kadnidovao za to, moraš da ispunjavaš dva uslova: da provodiš unutrašnje reforme koje podrazumjevaju ljudska prava, medijske slobode, snižavanje nivoa korupcije itd, a drugo je regionalna saradnja. Ove zemlje su tanke i u jednoj, i u drugoj oblasti. Ovako mi nismo kompatibilni sa Evropom i ne treba da se ljutimo na nju ako kaže da ne želi da unosi nove probleme jer ih ima dovoljno unutar same sebe – kaže Popov.

Govoreći o odluci crnogorske vlasti o granicama, Popov smatra da je na taj način „pucala u sopstvenu nogu“ i da u svemu postoji politički i ekonomski momenat.

Foto: RAS arhiva

– Turisti koji dolaze iz Srbije uglavnom ili najčešće su „paradajz turisti“, ne prave veliku potrošnju. Mnogi od njih imaju kuće u Crnoj Gori koje su još ranije gradili. Crna Gora je ovom odlukom vjerovatno željelela da ostavi prostor za dolazak turista iz bogatijih zemalja. Ipak, za sada ne mogu da otvore granice za Rusiju, jer je ona sada u klimaksu pandemnije, a znamo da su Rusi u Crnoj Gori brojno prisutni. Ali, ovdje ima i politička nota, a to je da to naleže na već zaoštrene odnose Crne Gore i Srbije koji su kulminirali Zakonom o slobodi veroispovjesti.  Takođe, pošto će litije sigurno još trajati, ovim crnogorska vlast vjerovatno pokušava da ne dozvoli ulazak ekstremnijih elemenata iz Srbije koji bi mogli da dodatno zaoštre situaciju u Crnoj Gori. Očekujem ipak da mjere Crna Gore budu kratkotrajne – kaže Popov.

Od početka političke krize u Crnoj Gori, od političara u regionu, pa i od vjerskih velikodostojnika, mogli smo da čujemo zapaljive izjave, poput onih da je to „konačan obračun režima“ sa Srbima, Srbijom i SPC, da nerede izaziva „ruski uticaj“… Popov smatra da je sve to bilo pretjerano.

-Posebno ono što je patrijarh izjavljivao, poređenje sa NDH i osmanlijama. To samo dodatno u Crnoj Gori komplikuje situaciju i podgrijava sumnje da je riječ o velikosrpskim pretenzijama jer su takve izjave podržali i političari. To se može najviše tumačiti predizbornom atmosferom u Srbiji gdje vladajuća stranka želi da se predstavi kao zaštitnih svih Srba, tim pre što ih prozivaju da su spremni da izdaju Kosova – zaključuje Popov.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO