Politika

Đurić: Kosovo je za nas kolijevka nacionalnog identiteta

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić je u intervjuu za mjesečnik ''Vašington diplomat'' ukazao da je Srbija potpuno svjesna realnosti s kojom je suočena na KiM, ali je istakao da je neophodno pronaći "pravično rješenje", s kojim bi obe strane bile jednako zadovoljne.

Đurić: Kosovo je za nas kolijevka nacionalnog identiteta
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kosovo je za nas Srbe kolijevka nacionalnog identiteta. Na Kosovu počivaju naši kraljevi i naši sveci, ali tamo živi i nevelika srpska zajednica koja uspijeva da opstaje kao manjina. Mi Srbi smatramo da je Kosovo dio naše teritorije – rekao je Đurić.

Istakao je da je Srbija otvorena za razgovor baziran na kompromisu kojim bi se riješilo kosovsko pitanje, a u regionu uspostavili trajni mir i stabilnost.

– Želimo da se to učini tako da se nijedna strana ne osjeti povrijeđenom, tako da se bar djelimično zadovolje ambicije i jednih, i drugih. To svakako nije lak zadatak. Ali moramo početi da razgovaramo, jer bolje je da razgovaramo hiljadu dana, nego da i jedan dan budemo u sukobu – ukazao je Đurić.

On je podsjetio da se ekonomski napredak neće dogoditi sve dok se ne pronađe rješenje za politički ćorsokak u kojem se nalaze Srbija i tzv. Kosovo koje se otcijepilo od matične države Srbije i jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Ambasador Đurić zbog toga želi da ambasada Srbije u Vašingtonu postane raskrsnica za saradnju i ekonomski napredak obje strane, mjesto koje će uticati da se sruše sve vještačke barijere koje ometaju slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

– Veoma je frustrirajuće što ljudi moraju da čekaju satima da bi prešli granicu. Želimo da stvorimo balkansku, mini-Šengen zonu, koja bi predstavljala isto ono što je učinjeno i u Zapadnoj Evropi. Očekujem da će biti veoma teško sarađivati sa novom vladom tzv. Kosova jer je novi premijer Aljbin Kurti na samom početku svog mandata izjavio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet – navodi Đurić.

Ambasador Srbije je istakao da misli da je takav stav pogrešan, jer je tzv. Kosovu rješenje konflikta potrebnije nego Srbiji.

– Naša ekonomija raste, a na takozvanom Kosovu imate 30 odsto radno sposobnih koji su nezaposleni – predočio je Đurić i istakao da je njegov prioritet, kao ambasadora Srbije u Vašingtonu, da produbi veze između Vašingtona i Beograda i ojača povjerenje između dvije zemlje.

– Voljeli bismo da predsjednik SAD dođe u posjetu Srbiji – poručio je ambasador Đurić u intervjuu za vašingtonski list.