Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Đurić o kontramjerama Prištini: Sve u dogovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije

Politika
Autor:

Foto: Dimitrije Goll/TANJUG

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da će se o uvođenju eventualnih kontramera na mjere Prištine ozbiljno razgovarati i da će svi potezi predsjednika Republike i Vlade Srbije biti povučeni slušajući stav Srba sa KIM.

– Tražiće se ugao koji je nabolji za nas, imajući u vidu da nas za nešto više od mjesec dana očekuje samit u Parizu. Odluka kakva god da bude, biće racionalna i učinjena tako da za našu poziciju bude najbolja, a da separatistima u Prištini nanese što je moguće više štete – rekao je Ðurić za RTS.

Upitan da li će kontramjere biti uvedene, Ðurić je odgovorio: “Vidjećemo da li, kakve i kada, ništa od toga neću da prejudiciram, o tome će tek da se razgovara, racionalno, imajući u vidu sve okolnosti”.

On je rekao da će sutra biti održan prvi sastanak Kancelarije i predsednika Republike sa Srbima sa KIM nakon pobjede Srpske liste na lokalnim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova, koja uvećala rezultat za 40 odsto.

– Sada nema spavanja na lovorikama već treba ozbiljno da se radi u interesu građana u sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova – istakao je on.

Đurić je rekao i da će se u Skupštini Srbije ozbiljno razgovarati o stanju na Kosovu i Metohiji, pošto je Kancelarija za KiM pripremila je obiman izvještaj, a predsjednik Aleksandar Vučić će iznijeti detaljnu sliku sadašnjeg stanja.

Upitan za detalje izveštaja, Ðurić je rekao da je u njemu 149 projekata izgradnje, obnove i podrške u sprskim sredinama širom KiM.

Pred poslanicima će biti riječi i o procesu dijaloga sa sa Prištinom, o tome kako je Priština i na koji način sve osptruirala razgovore sa Beogradom i koliko je za Srbiju važno da se sa ovim problemom uhvati u koštac na odgovoran i ozbiljan način.

Upitan o detaljima zasjedanja sabora Srpske pravoslavne crkve, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije, Ðurić je rekao da nije bio na tom sastanku, ali je podsjetio da je patrijarh Irinej nakon susreta iznio stav ubjedljive većine članova Sabora u kojem je “snažno podržao politiku predsjednika Vučića”.

– To je ono što je mjerodavno – naveo je Ðurić i dodao da će u skupštini biti prilike da se i o tome razgovara.

On je naveo da će predsjednik Vučić detaljno upoznati narodne poslanike i širu javnost sa sadržinom razgovora sa nedavno održanog crkvenog sabora.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO