Politika

ĐURIĆ O TRI KURTIJEVA PRINCIPA "Ne može on da određuje ko predstavlja Srbe u dijalogu"

Zanimljivo je da političari u Prištini misle da imaju pravo da određuju ko će da predstavlja srpsku stranu u dijalogu, a još je zanimljivije što Aljbin Kurti misli da može da razgovara sa nekim, očekujući da mu se taj neko ničice klanja i izvinjava mu se svakog dana za ono što jeste i nije kriv, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

ĐURIĆ O TRI KURTIJEVA PRINCIPA "Ne može on da određuje ko predstavlja Srbe u dijalogu"
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

Tim riječima je Ðurić prokomentarisao Kurtijevu izjavu iz Berlina da ima tri principa za nastavak dijaloga, od kojih je prvi da neće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za pregovaračkim stolom.

Ðurić je rekao da je paradoks kada Tači, Haradinaj, Veselji pokušvaju da sa ogromne moralne visine drže pridike Srbima ko za šta treba da se kaje i ko kome treba da se izvinjava.

Kao da su oni bili časne sestre ili milosrdni anđeli za vrijeme agresije i terorističke pobune na KiM, pa imaju pravo da sa visine nekome dijele lekcije. A, svi dobro znaju šta su radili – rekao je Ðurić na konferenciji za novinare.

Ukazao je i da je problem sa stavovima prištinskih političara u tome što niko od njih ne gleda u budućnost, već se svaka njihova izjava odnosi na događaje od prije 20 godina, u pokušaju da se nekome nalijepi etiketa genocidnog, masovnih ubica, progonitelja, bez riječi o budućnosti.

Dodaje da oni smatraju da put u budućnost treba da vodi preko prošlosti tako što bi Srbi priznali lažnu, isključivu krivicu za sve događaje na KiM, kao da nije na hiljade Srba ubijeno i na stotine hiljada protjerane.

Pročitajte još

– Samo sa Srbijom koja kleči ničice, koja se izvinjava i postiđena je pred moralnim veličinama Tačijem, Haradinajem, Veseljijem, oni hoće proces pomirenja – rekao je Ðurić.

To, dodaje, pokazuje da oni proces pomirenja ne žele, već sa samo da Srbiji i srpskom narodu stavljaju etikete, a da na radaru nemaju program za budućnost, već protiv dijaloga.

– Oni bi da biraju ko će da pregovara, pa im ne valja Vučić, jer neće da se izvinjava – primijetio je Ðurić.

Ponovio je da Srbija želi da ukaže na realno stanje na KiM i da utre put postizanju kompromisa, što znači da se u mjeri kojoj je moguće uvaže interesi obje strane, ali da je vrijeme pokazalo da je naša ruka ostala da visi u vazduhu.

– Nećemo odustati od očuvanja mira i pogleda u budućnost. Vrijeme će pokazati da su oni koji misle da se u budućnost ide preko prošlosti na pogrešnoj, a oni koji su za pomirenje i uvažavanje, na pravoj strani istorije – rekao je Ðurić.