Svijet

Dnevno se može smjestiti dvije hiljade turista: Moćni šeik kupio lanac hotela na Hvaru

CPI Properti Grup objavila je da je postigla dogovor o prodaji 100 odsto dionica firmi Sunčani Hvar Nekretnine d.o.o. i Sunčani Hvar d.d., koje posjeduju i upravljaju hotelima Sunčani Hvar, jedinstvenim portfeljom resorta na ostrvu Hvaru u Hrvatskoj.

Dnevno se može smjestiti dvije hiljade turista: Moćni šeik kupio lanac hotela na Hvaru
FOTO: STR/EPA

Kupac je Еgle Hils, investitor i developer u oblasti nekretnina i ugostiteljstva sa sjedištem u Abu Dabiju, objavili su iz grupacije CPI.

Sunčani Hvar najvažnija je ostrvska i ukupno hotelska kompanija za Hvar i Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i hrvatski turizam u cjelini.

U portfelju firme je nekoliko hotela, kamp, plažni klubovi i objekti. Dnevno može smjestiti oko dvije hiljade turista, a zapošljava oko 700 stalnih i sezonskih radnika, prenosi 24sata.hr.

Prema neslužbenim podacima, za kupovinu su izdvojili oko 220 miliona evra, čime su nastojali smanjiti poveći dug nastao nespretnim akvizicijama.

Vlasnik firme Еgle Hils, sa sjedištem u Abu Dabiju, je preduzetnik Muhamed Alabar. Upravo je on stajao iza dogovora s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem o “Zagrebačkom Manhetnu“.

U biografiji je imao svjetski poznate projekte unutar firme Еmar Propertis kao što su Burj Kalifa i Dubai Mol. Gradio je i Beograd na vodi pa je Bandić tako pokušao iznova osmisliti “Novi Zagreb“.

Alabar posluje svuda u svijetu. Otvorio je firme koje imaju rudnike i danas je jedan od najmoćnijih ljudi u tom poslu na Bliskom istoku. Njegove firme i dalje se bave gradnjom, a trenutno posluje u 14 zemalja, među kojima su Indija, Maroko, Srbija i Turska.

Ipak, za njegove projekte vezale su se i brojne afere, ali i krivične prijave u Indiji i Pakistanu. Zbog sporosti projekta u Srbiji svojevremeno je reagovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za samu transakciju za Sunčani Hvar trenutno se čeka odobrenje hrvatske antimonopolske agencije.

– CPI Grupa i dalje bilježi snažan interes ulagača za hotele jer su se turizam i poslovna putovanja u potpunosti oporavili od perioda kovida. Sigurni smo da će Еgle Hils doprinijeti nastavku uspjeha Hvara kao poželjne turističke destinacije – poručio je kratko direktor CPI Hotelsa Jan Kratina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu