Društvo

Turisti u invalidskim kolicima: Ministar Šulić upozorio hotelijere da poštuju propise

U hotelima u Republici Srpskoj na svakih 50 soba, mora postojati bar jedna soba pristupačna i prilagođena za za osobe sa invaliditetom, upozorio je ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić.

lica sa invaliditetom
FOTO: RTRS SCREENSHOT

To je propisano pravilnikom, koji je već odavno na snazi, a na okruglom stolu, organizovanom u Vladi Republike Srpske, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, samo sam podsjetio hotelijere na ovu obavezu– rekao je Šulić za Srpskainfo.

On je dodao da hotelijerima nisu ponuđene posebne subvencije za to.

– Unapređenje turizma, pristupačnog za sve, pa i za osobe sa invaliditetom, naša je obaveza i cilj kojem težimo – dodao je Šulić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da je turistička ponuda, prilagođena osobama sa invaliditetom, starijim ljudima i ljudima koji imaju teškoće sa kretanjem, razvojna šansa za Srpsku, ukazali su, još tokom korona pandemije i stručnjaci iz ove oblasti.

Pročitajte još

Branko Krasojević, ekspert za turizma iz Beograda, ranije je za Srpskainfo istakoa da su banje i u vrijeme korone bile dobro posjećene, između ostalog i zato što su od ranije bile prilagođene ovoj grupaciji turista.

On je istakao je i da je za siromašne zemlje s turističkim potencijalima dobra prilika i takozvani “recesivni” ili “socijalni” turizam, koji najviše podsjeća na nekadašnja radnička ili penzionerska odmarališta na moru.

To nije socijala, nego komercijala, u kojoj je zarada zasnovana na velikom broju korisnika – istakao je ova turizmolog.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije