Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DO BIRAČA I MILIONA PREKO SRPSKIH LEĐA Imaju li išta zajedničko „oslobođenje“ Drvara i migranti u Petrovcu

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Jedine četiri opštine u Federaciji BiH u kojima su Srbi većina našle su se u protekla dva mjeseca na udaru kantonalniih vlasti, zbog čega srpski politički predstavnici, ali i građani, s pravom postavljaju pitanje da li je riječ o orkestriranoj hajci ili slučajnosti.

Prvo je najveća vladajuća partija u Livanjskom kantonu, HDZ BiH, gurnula prst u oko Srbima u opštinama Drvar, Glamoč i Grahovo, odlukom da obilježi 24 godine od “oslobođenja” tih opština, iako je poznato da u njima i prije rata, a i danas, živi većinsko srpsko stanovništvo.

Ubrzo nakon toga, šamar je udaren i Srbima u opštini Bosanski Petrovac kada je vlast Unsko-sanskog kantona, bez ikakve konsultacije sa opštinskim rukovodstvom, donijela odluku da se u naselju Medeno Polje napravi centar za migrante. To je unijelo nemir među srpske povratnike u tu opštinu, posebno zbog činjenice da u tom naselju u stoodstotnom procentu žive upravo Srbi.

Kap koja je prelila čašu

Činjenica je da to nisu jedini problemi koji tište Srbe u FBiH. Poznato je da oni već godinama prolaze kroz diskriminaciju prilikom zapošljavanja u FBiH, a u nekim kantonima čak nemaju ni prava na svoj jezik, pismo i izučavanje nacionalnih predmeta u školi.

Otud nije ni čudo što su posljednja dva događaja bila kap koja su prelila čašu i dovela Srbe u situaciju da razmišljaju o ponovnom napuštanju svojih ognjišta.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović smatra da nije riječ o slučajnosti već namjernoj provokaciji Srba u FBiH, ali i nečijim ličnim interesima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Đorđe Radanović

– Upozoravam već godinama da Hrvati i Bošnjaci, ako žele da zadrže svoje komšije Srbe, moraju da povedu malo više računa o njihovom statusu. I Hrvati i Bošnjaci su od 1941. do 1945. prepolovili srpski narod u opštinama Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, a sad ih dodatno žele zaplašiti i natjerati da sami odu – ističe Radanović.

Interes

Komentarišući pokušaj smještaja migranata u Medeno Polje, Radanović smatra da je tu više riječ o nečijim privatnim interesima nego pokušaju zastrašivanja Srba.

– Naravno da bi smještajem migranata bio narušen nacionalni balans na tom području ako se uzme u obzir da tu žive i da su oduvijek živjeli isključivo Srbi, odnosno pravoslavci – ističe Radanović.

Međutim, dodaje on, ovdje je više riječ o finansijskom interesu jednog čovjeka, koji je vlasnik svih objekata u kojima se smještaju migranti.

– Hotel u kojem su migranti sada u Cazinu je u njegovom vlasništvu. Migrantski centar koji je planiran da se pravi pored Bihaća je, takođe, trebao da bude napravljen u njegovim prostorijama. On je, takođe, vlasnik i hale u Medenom Polju, gdje se sada planira smještaj migranata –  tvrdi Radanović.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Diskriminacija

On ističe da se sve vrti oko istog čovjeka, koji vjerovatno želi da uzme novac od međunarodne zajednice za smještaj migranata, jer su te hale godinama prazne i ne donose mu nikakav profit.

I delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Mladen Lonić smatra da za Srbe nema mjesta u Federaciji jer se uporno diskriminišu, ali ni on ne vjeruje da je slučaj migranata i proslave od strane HDZ Livanjskog kantona povezani.

Lonić, takođe, vjeruje da iza migrantskog centra stoje finansijski interesi. On podsjeća da ni migrantima nije interes da budu u Medenom Polju, već žele što prije da napuste BiH, tako da bi od toga korist imao samo onaj u čijem se vlasništvu nalaze prostorije koje bi služile za smještaj.

– Ne radi se to ni zbog migranata, niti zbog Srba. To je čisto nečija ekonomska računica – navodi Lonić.

“Samo da im vidim leđa”

Dodaje da ni proslava koju želi da organizuje HDZ Livanjskog kantona nije planirana s ciljem zastrašivanja Srba, već više zbog nekih političkih poena koje ta stranka želi da pobere kod svojih birača.

– Nepotrebno se dižu tenzije, pogotovo ako uzmemo u obzir da je povratnički život Srba u FBiH ionako težak. Primjera radi, u opštini Bosanska Krupa imate direktora jedne škole koji kaže da će biti najsretniji kada zatvori jednu područnu školu u selu Radić koju, inače, pohađaju srpska djeca. “Samo da im vidim leđa”, riječi su čovjeka koji se treba boriti za svakog učenika, a umjesto toga on želi da otjera srpsku djecu, koje ionako nema u toj opštini – navodi Lonić.

Smatra da sva ova dešavanja tjeraju Srbe iz Federacije BiH, te šalju negativnu poruku onima koji eventualno razmišljaju da se vrate na svoja prijeratna ognjišta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO