Društvo

Do Nove godine putarina besplatna: Otvoren auto-put Ruma - Šabac, bolja veza sa Srpskom

Auto-put u punom profilu Ruma-Šabac dužine 24,6 kilometara svečano je otvoren danas, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će putarina na ovom dijelu auto-puta do Nove godine biti besplatna.

Do Nove godine putarina besplatna: Otvoren auto-put Ruma - Šabac, bolja veza sa Srpskom
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Otvaranju su pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije Goran Vesić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbij Tomislav Momirović, ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, predstavnici izvođača azerbejdžanskog Azvirta, kao i predstavnici Rume i Šapca.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na svečanosti otvaranja novog autoputa u punom profilu od Rume do Šapca u dužini od 24,6 kilometara, da treba što prije završiti i brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice

Pročitajte još

– Imamo mnogo auto-puteva i biće ih tek, ali ovaj deo do Loznice je važno da završimo. Ovo je bilo najvažnije, ali mora sad da se završi i do Loznice, jer to nas poslije spaja i sa Malim Zvornikom i sa kompletnim Podrinjem – rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će putarina na ovom dijelu auto-puta biti besplatna do Nove godine, te da su cijene za dionicu Ruma – Šabac 100 dinara, 270 dinara Beograd – Šabac, a 170 dinara Beograd – Ruma.

Istakao je da će nova dionica auto-puta podići Loznicu i dovesti nove investitore.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić je rekao da će do kraja sljedeće godine sigurno biti završen dio od Petlovače do Loznice.

Vučić je rekao da ostaje, ipak, i šabački deo i da je važno da što prije bude završen.

Vučić je rekao i da će put za saobraćaj biti pušten u 18.00 časova, kao i da je ponosan na ovaj autoput i da će sada od Beograda do Šapca moći da se stigne za 45 minuta.

– To je nešto neverovatno i veličanstveno. Kada krenete ka šabačkom mostu videćete jedan predivan drvored kod Klenka, to je veličanstveno kako izgleda – rekao je Vučić i dodao da je ponosan na Srbiju i na ono što je izgrađeno, “a to je ono što ljudi vide”.

Ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca sa mostom preko Save, koja se pušta u javni saobraćaj iznosi 24,6 kilometara, a obuhvata 440 metara povezanih sa Fruškogorskim koridorom, 22,08 km auto-puta od Rume do Šapca, most preko Save od 1 335 metara kao i 700 metara dijela Dionice 3 do petlje Drenovac.

Preostali dio trase Deonice 3, brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dužine 53,88 km je još u izgradnji.

Ukupna dužina dionice Ruma – Šabac – Loznica je 78 kilometara, a cijeli projekat je podijeljen na tri dionice i to – Dionica 1 auto-put Ruma – Šabac, Dionica 2 most preko reke Save i Dionica 3 brza saobraćajnica Šabac – Loznica.

Na celoj ovoj dionici predviđena je izgradnja 56 objekata od toga 54 mosta, kao i izgradnja osam raskrsnica (pet kružnih i tri denivelisane), ali i tri petlje u Rumi, Hrtkovcima i Drenovcu.

Konkretno ieonica auto-puta od Rume do Šapca ima šest nadvožnjaka, osam mostova i dvie petlje, Ruma i Hrtkovci, prenosi RTRS.

Ovaj auto-put ima tri naplatne stanice i to su: naplatna stanica „”Ruma” sa 11 prolaza u oba smera, “Hrtkovci” sa pet prolaza u oba sjmera i “Šabac” sa osam prolaza u oba smjera.

U izgradnju auto-puta ugrađeno je 305.000 tona asfalta, 136.210 kubika betona, 2.466.000 kubika materijala u nasip, 16.074 tona armature i postavljeno 116,036 metara odbojne ograde.

Trasa auto-puta Ruma-Šabac zaobilazi naselja Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, čime se ova mjesta rasterećuju od teškog teretnog saobraćaja.

Ispred Hrtkovaca je izgrađen nadvožnjak sa petljom, gdje se auto-put ukršta sa državnim putem IB reda br.20.

Most preko Save dužine 1.350 metara, sastoji se iz glavne mostovske konstrukcije dužine 605 m, lijeve prilazne konstrukcije 310,5 m, desne prilazne konstrukcije 439,5 m, kao i produžetka mostovske konstrukcije u dužini od 1.010 m.

Ukupna dužina ovog mosta sa produžetkom iznosi 2. 365 metara. Most preko Save, spojen je 25. jula 2022.

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica potpisan je 19. novembra 2019. sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt koja je radila na njegovoj izgradnji sa domaćim podizvođačima. Potpisivanju ugovora sa kompanijom iz Azerbejdžana prisustvovao je tada i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dionicom od Rume do Šapca, sa mostom preko Save, Mačva i Srem dobijaju novu perspektivu, a brzom saobraćajnicom od Šapca do Loznice, ovaj kraj imaće bolju vezu sa Zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Ovaj značajan infrastrukturni projekat približava Mačvu, Loznicu i Podrinje sa Novim Sadom i Beogradom, gdje će se od Šapca do Beograda stizati za 40 minuta, a petlja Ruma spaja auto-put Ruma-Šabac sa budućim Fruškogorskim koridorom, kao i sa postojećim auto-putem Е-70 Beograd-Šid.

Izgradnjom Fruškogorskog koridora, koji će se “naslanjati” na ovaj projekat, od Rume do Novog Sada, stizaće se za 20 minuta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu