Biznis

Veliki izazovi pred poslovnom zajednicom Srpske "Suočavamo se s rastom inflacije i nestabilnim snabdijevanjem"

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas u Zvorniku da uslovi poslovanja u periodu globalnih izazova ukazuju na probleme sa rastom inflacije i nestabilnosti u lancima snabdijevanja.

Veliki izazovi pred poslovnom zajednicom Srpske "Suočavamo se s rastom inflacije i nestabilnim snabdijevanjem"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Aćić je, nakon okruglog stola o temi “Poslovanje u uslovima globalnih izazova”, koji je održan u kompaniji “Alumina”, rekao novinarima da su predstavnici firmi ukazali na problem radne snage koja odlazi, a koja se ne može obezbijediti na lokalnom tržištu rada, nego je potrebno pristupiti angažovanju stranaca, kako u regiji Birač, tako u cijeloj BiH.

– Na okruglom stolu istaknuti su i problemi rasta cijena svih energenata koji se koriste, pogotovo onih koji su u sferi interesovanja kompanije `Alumina`, a to su mazut, električna energija, zemni gas, kao i nestabilnosti vezane za snabdijevanje – naveo je Aćić.

On je naglasio da su u ovom trenutku istaknuti ozbiljni problemi koji se tiču poslovanja, a to su rast inflacije, pandemija virusa korona i sukob u Ukrajini, za koje se moraju tražiti rješenja kod Vlade Republike Srpske i nadležnih struktura u BiH.

Pročitajte još

– U ovom trenutku snažno insistiramo na smanjenju parafiskalnih opterećenja na poslovanje i na suzbijanje neformalne ekonomije u Republici Srpskoj – rekao je Aćić i podsjetio da su najveći problemi poslodavaca vezani za nelojalnu konkurenciju koja ne isplaćuje plate u cijelosti preko računa i bavi se nekim drugim oblicima neformalne ekonomije.

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u “Alumini” iz Zvornika Zoran Obrenović rekao je da je ova kompanija ukazala na probleme sa kojima se susreće u poslovanju, a koji su izazvani globalnim kretanjima u svijetu.

– Te probleme `Alumina` ne može sama riješiti i vjerujem da ćemo za probleme koje smo iznijeli na okruglom stolu, zajedno sa Unijom poslodavaca čiji smo član, naći rješenja koja će obezbjediti stabilnije funkcionisanje kompanije u tom pogledu – rekao je Obrenović.

On je istakao da su svi drugi problemi sa kojima se suočava “Alumina” karakteristični i za druge kompanije, a prije svega su vezani za radnu snagu jer je jako teško doći do kvalifikovanih radnika i zadržati ih na ovim prostorima.

Obrenović je rekao da je kompanija jedno vrijeme koristila pet različitih energenata kako bi prevazišla ovu situaciju i da će to raditi i u narednom periodu.

On je izrazio uvjerenje da će u komunikacijama sa partnerima kao isporučiocima, “Alumina” nastaviti da pravi poslovni ambijent i u narednom periodu kakav je bio u prethodnom vremenu.

Učesnike okruglog stola pozdravio je predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske organizovala je ovaj okrugli sto s ciljem kontinuiranog informisanja poslodavaca i prepoznavanja ključnih problema u poslovanju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu