Gradovi

Dobojlije u borbi protiv korona virusa: U kovid odjeljenju 82 pacijenta, od kiseonika samo benefiti

Na liječenju u kovid odjeljenju dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" nalaze se 82 pacijenta i sve više ih dolazi sa teškom kliničkim slikom, što zahtijeva intenzivno liječenje, rekao je šef ovog odjeljenja Slaviša Ćelić.

Dobojlije u borbi protiv korona virusa: U kovid odjeljenju 82 pacijenta, od kiseonika samo benefiti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Epidemiološka slika je u pogoršanju, što se vidi po svakodnevnom prilivu pacijenata koji u startu dolaze sa težom kliničkom slikom i obostranim upalama pluća. Većina njih gotovo odmah zahtijeva boravak na intenzivnoj njezi, s tim što nemamo dovoljno kreveta da bismo ih mogli sve zbrinuti, naveo je Ćelić.

On je istakao da najmlađi pacijent ima 46 godina.

Prema njegovim riječima, popunjeno je 14 kreveta u Jedinici za intenzivnu njegu, gdje su smješteni pacijenti sa nekim od vidova podrške respiratora, dok su dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji u Infektivnom odjeljenju.

Kada je riječ o kvalitetu kiseonika, Ćelić, koji je anesteziolog i reanimatolog, rekao je da pacijenti imaju samo benefite od postojećeg koji se koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, što je primjetno praćenjem kliničke slike pacijenata koji koriste kiseoničku podršku.

– I ja sam imao kovid i bio sam na istom tom kiseoniku. Suludo je pričati o štetnosti kiseonika koji se koristi u našim zdravstvenim ustanovama – izjavio je Ćelić.

On je apelovao da se građani pridržavaju epidemioloških mjera i da se vakcinišu s obzirom na to da slijedi period zahlađenja i duži boravak u zatvorenom.

Prihvati notifikacije