Svijet

Korona virus polako jenjava: Smiruje se četvrti talas zaraze u Sloveniji

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.847 zaraza korona virusom, 103 manje nego prethodni dan, preminulo je 18 oboljelih, a broj hospitalizovanih i drugi je dan u padu.

Korona virus polako jenjava: Smiruje se četvrti talas zaraze u Sloveniji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Time se trend popuštanja epidemije nastavlja već više od dvije sedmice.

Sa 6.517 testiranja otkriveno je 1.847 novozaraženih, preko 20 posto manje u odnosu na stanje prije sedam dana, a u padu su i svi drugi epidemiološki podaci, kao i udio pozitivnih testova, koji trenutno iznosi 28.1 posto.

U bolnicama je trenutno 963 kovid bolesnika, ali i na intenzivnim odjelima broj počinje padati pa ih je sada 259, osam manje nego dan ranije.

Prosjek zaraza u jednom danu pao je na 1.637 slučajeva, a broj aktivnih infekcija na 25.966, objavilo je Ministarstvo zdravstva. Nastavlja padati i 14-dnevna incidencija koja je smanjena na 1.232 slučaja zaraze na sto hiljada stanovnika.

Još je 18 oboljelih od kovida 19 u 24 sati umrlo, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije u Sloveniji povećao na 5.354 preminulih.

Potrebnim dozama vakcine do sada je u Sloveniji zaštićen 55,1 odsto ukupne populacije, dok je dodatnu buster dozu dobilo skoro 330.000 ljudi.

Kampanja za povećanje broja vakcinisanih se nastavlja, a Slovenija je naručila i 24.000 doza preparata molnupiravir koji će se u primjeni naći uskoro, a može dovesti do zaštite nevakcinisanih i smanjenja smrtnosti.

Lijek je odobrila komisija za medicinsku etiku Ministarstva zdravstva. Davaće se odraslim osobama, u prvim danima nakon pojave prvih simptoma zaraze, još prije nego što im treba potpora kisikom, a uzima se dva puta dnevno i može značajno smanjiti rizik hospitalizacije i smrti, objavilo je Ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu