Društvo

DODATNE MJERE ZBOG NOVE KORONE Medicinski dio Kriznog štaba traži OBUSTAVU LETOVA iz Britanije

Medicinski dio Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona već je tražio da budu obustavljeni letovi iz Velike Britanije zbog novog soja virusa koji se pojavio u toj zemlji, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

DODATNE MJERE ZBOG NOVE KORONE Medicinski dio Kriznog štaba traži OBUSTAVU LETOVA iz Britanije
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

Kada će to biti sprovedeno zavisi od drugih pitanja – naveo je Janković i dodao da je premijer Srbije Ana Brnabić rekla da treba razmotriti i međunarodne ugovorne obaveze Srbije, te da će onda državni organi reagovati.

On je naglasio da se još ne zna sa kakvim mjerama će Srbija dočekati Novu godinu jer se mjere ne donose unaprijed, već u realnom vremenu.

– Vjerujem da niko od ljekara neće reći da je moguće i zamislivo da bude slavlja velikog broja ljudi – rekao je Janković za N1.

Pročitajte još

On je istakao da je stav cijelog medicinskog dijela Kriznog štaba bio da nema uslova za popuštanje mjera, a da je produženje radnog vremena nekih objekata uslijedilo na zahtjev Privredne komore Srbije i zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

– Nakon razmjene argumenata takva oduka je donesena i ne treba je predstavljati kao odustajanje od zdravlja ljudi. Ljekari se neće baviti ekonomijom, ali oni koji se bave ekonomijom imaju svoje argumente i mi ih razmjenjujemo – naveo je Janković.

On je podsjetio da su najbitnije mjere na snazi mjesecima, a da se nedovoljno pominju, a to su obaveza nošenja maske, držanje distance i zabrana okupljanja za više od pet osoba, osim u definisanim uslovima.