Politika

Dodik: Bez reforme obrazovanja ne možemo naprijed; Trivić: Ispod svakog nivoa je da Vi pričate o obrazovanju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi u dogovoru s predsjednikom Republike i Vladom Srpske u septembru trebalo da bude ponuđen cjelovit plan za stimulisanje mladih da ostanu i rade u Srpskoj.

Dodik: Bez reforme obrazovanja ne možemo naprijed; Trivić: Ispod svakog nivoa je da Vi pričate o obrazovanju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cjelosti otpiše – rekao je Dodik.

On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, naveo da će se stimulisati i izgradnja vrtića.

Dodik je, replicirajući tokom rasprave, rekao da je zvaničan stav PDP-a da će podržati njegovu izjavu, te da mu poslanik PDP-a Jelena Trivić ne može govoriti o principijelnosti, jer je i sama ranije tvrdila da neće prihvatiti mandat, a sada sjedi u Narodnoj skupštini.

On je naveo da je ključno uraditi reformu obrazovanja, koje je sada neproduktivno, sterilno i ne daje kvalitet, prenosi Srna.

– Bez te reforme, ovo društvo se neće kretati naprijed – dodao je Dodik.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik preglasan “po pitanju vitalnog interesa Hrvata” i ponaša se kao “hrvatski, a ne srpski član”.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Jelena Trivić

– Drago mi je što sam vas „isprovicirala“ da pričate normalno. Loše obrazovanje ste vi priznali. Što se tiče RS, koju ste tako „jaku“ napravili, oduševljavam se. Išla sam u školu tolike godine i oduševljavam se vašim rezultatima. Vi ste rekli: „Možete biti najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve to može izgledati kao zabluda“. Ispod svakog nivoa je da Vi pričate o obrazovanju – istakla je Trivićeva.

Nakon toga je Milorad Dodik izašao za govornicu i diskusiju ubrzo prebacio na klizak teren.

– Vidim kako se držiš sa Draškom za ruke. Smatram da je to drugarstvo, ne kažem ništa drugo – naveo je on.

Stanivuković je uzvratio: “Vi ste potpuno izgubili kompas. Moje su ruke čiste, za razliku od vaših.”