Društvo

"Dodik nas je podržao" Farmeri poručuju da će bojkotovati sve odluke na nivou BiH, dok se ne uvedu zaštitne mjere na uvoz mesa

Domaća poljoprivreda se nikad nije nalazila u lošijoj situaciji, a direktno je ugrožena prekomjernim uvozom svih poljoprivrednih proizvoda što je dodatno izazvalo enorman pad otkupnih cijena, prije svega žive stoke, ali i voća, povrća, mlijeka i ostalih proizvoda, te njihove viškove.

"Dodik nas je podržao" Farmeri poručuju da će bojkotovati sve odluke na nivou BiH, dok se ne uvedu zaštitne mjere na uvoz mesa
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo su saopštili iz udruženja poljoprivrednika RS, nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je održan prije sedam dana u Gradiški.

– Uz nemogućnost plasmana svojih proizvoda, poljoprivrednici su suočeni sa poskupjelom proljećnom sjetvom i neizvjesnom proizvodnom godinom. Nemajući nimalo odgovornosti za probleme poljoprivrednika, ministri iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda u Savjetu ministara BiH uporno odbijaju usvajanje odluke o uvođenju zaštitnih mjera pri uvozu mesa iz EU – stoji u otvorenom pismu podrške koje su poljoprivrednici iz BiH poslali ministrima iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara BiH, a koji zahtijevaju uvođenje mjera zaštite i najavljuju blokadu rada ove institucije do njihovog donošenja.

Poljoprivrednici naglašavaju da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao njihove zahtjeve.

– Imajući u vidu stavove pomenutih ministara, poljoprivrednici su predložili predsjedavajućem Dodiku da svojim političkim kapacitetom, zajedno s ministrima iz reda srpskog naroda, ne podrže usvajanje nikakvih odluka na nivou BiH, dok ne bude usvojena odluka o uvođenju zaštitnih mjera pri uvozu mesa u BiH. Iz ovoga bi bile izuzete odluke vezane za pitanje zdravlja građana-nabavka lijekova, vakcina i slično. Poljoprivrednici smatraju da, kao najbrojnija populacija u BiH, ne zaslužuju tako nipodaštavajući odnos pojedinih ministara. Predsjedavajući Dodik je nedvosmisleno prihvatio naš prijedlog, smatrajući ga potpuno opravdanim, a što bi trebalo da se pokaže i na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH – ističu poljoprivrednici.

Naglašavaju da su, sa ovakvim stavom predsjedavajućeg Dodika i zaključcima sa sastanka, poljoprivrednici iz RS upoznali kolege iz FBiH.

– Oni nedvosmisleno podržavaju ovakav način rješavanja naših problema oko uvoza mesa u BiH. Imajući u vidu da smo iskoristili sve vrste pregovora i dokazali prekomjeran uvoz i prenisku otkupnu cijenu koji nas direktno pogađaju, svi poljoprivrednici su saglasni da podrže ovakav pristup do donošenja odluke o uvođenju mjera zaštite pri uvozu mesa i stoke u BiH – poručuju poljoprivrednici.

Prihvati notifikacije