Politika

Dodik o sastanku s predstavnicima EU u Sarajevu "Nije sporan teritorijalni integritet BiH, ugrožen je njen suverenitet"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu da jutrošnji sastanak s predstavnicima „trojke“ i zvaničnicima EU, koji je održan u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, spada u kategoriju „već viđenih“.

Dodik o sastanku s predstavnicima EU u Sarajevu "Nije sporan teritorijalni integritet BiH, ugrožen je njen suverenitet"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U EU postoje različiti procesi kako bi se neke zemlje što prije primile u članstvo, kao što je Ukrajina. Ono što je važno jeste to da smo se kao dogovorili da u ponedjeljak tri strane dostave svoje prijedloge kako će se sadašnja situacija deeskalirala. Mi to već imamo. BiH je sastavljana od dva entiteta i tri naroda. Niko ne osporava teritorijalni integritet BiH, ali je njen suverenitet ugrožen. Kao i prije 30 godina, svi čekaju šta će da kažu stranci. To je dokaz da BiH nema suvereniteta – rekao je Dodik.

Dodao je da Republika Srpska želi da BiH bude primljena u EU i da se ne bi trebala propustiti prilika da EU primi u paketu nekoliko zemalja.

– Takođe, Savjet ministara mora se popuniti ministrom finansija iz Republike Srpske, kao i kopredsjedavajućim Savjeta ministara. U „trojci“ postoje najave da neće za to da glasaju, čime rizikuju da Savjet ministara dođe u blokadu, što vjerujem niko ne želi – istakao je Dodik.

Pročitajte još

Ključno pitanje koje bi, kako je rekao, moglo biti važno za sve je prepoznavanje dinamike za pristupanje EU.

– Ako za druge postoji ubrzani put, zašto ne postoji za BiH? Mi ne vidimo BiH u članstvu u NATO. Drugi to vide. RS nikad nije težila eskalaciji problema, nikad nismo pozivali na bilo kakve sukobe. Neće biti nikakvog rata. Prijetnje koje drugi upućuju neće promijeniti naše odluke. Naše mjere su uvijek bile reakcije, a ne akcije. Neka Ustavni sud poništi svoju odluku i neka lažni visoki predstavnik povuče sve svoje odluke, a mi ćemo onda povući naše odluke.  Ako neko misli da gradi BiH ignorišući 49 odsto zemlje, onda je u grdnoj zabludi. Srpska ne provodi nikakvu sececiju, što je jedan najobičniji spin – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je i to da pored lažnog visokog predstavnika Šmita imamo i lažnog ambasadora SAD Majkla Marfija.

– Marfi je tetka za sve. Ispod svake balege on se pojavljuje – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije