Politika

„DODIK SE POIGRAO S NASTAVNICIMA, UČENICIMA I RODITELJIMA“ Iz PDP upozoravaju na značaj PISA testiranja

Smatramo da se srpski član Predsjedištva BiH, s još jednom posebnom sjednicom Narodne skupštine, poigrao s nastavnicima, učenicima i roditeljima, a to sve u situaciji kada imamo najniže plaćen prosvjetni kadar u Evropi i spadamo među najneopremljenije školske sisteme, izjavila je član Glavnog odbora PDP Olivera Nedić.

„DODIK SE POIGRAO S NASTAVNICIMA, UČENICIMA I RODITELJIMA“ Iz PDP upozoravaju na značaj PISA testiranja
FOTO: PDP

Podsjećamo, Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio je štetnom po vitalni interes RS Odluke o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini, a Narodna skupština je nedavno potvrdila njegov stav.

– Imali smo potrebu i obavezu da upoznamo javnost RS o značaju PISA testiranja kojim se utvrđuje stvarno stanje u kojem se nalazi obrazovni sistem jedne zemlje, utvrđuje potrebe učenika i nastavnika, te koje oblasti treba jačati i u koje segmente obrazovanja treba ulagati. U tom smislu bi period između dva testiranja, koji traje tri godine, pokazao da li smo se u smislu slabosti sistema uopšte pomjerili na skali kompetencija i vještina, te da li smo imali značajnija ulaganja u obrazovni sistem – izjavila je Nedićeva na konferenciji za novinare i dodala da su naši učenici pokazali izrazito nizak stepen funkcionalnog znanja tokom PISA testiranja, gdje smo popunili niz zadnjih brojeva zajedno sa Saudijskom Arabijom i Kazahstanom.

Ona je podsjetila javnost da je srpski član Predsjedništva BiH mogao još prije šest mjeseci da pokrene postupak pregovora u kojem se saopštavaju posebni zahtjevi koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske, kao i zašto se o ovom pitanju odlučivalo prije nego što je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje dostavila odgovor na zahtjeve Ministarstva prosvjete i kulture.

Pročitajte još

– S obzirom na činjenicu da smo na pragu nove školske godine, važno je govoriti o organizaciji nastave i utvrditi kako teku pripreme za sam početak, jer kao prosvjetni radnik mogu da posvjedočim da su se moje kolege tokom realizacije nastave na daljinu našli u situaciji potpune nepripremljenosti, bez podrške sistema, gdje su se mnogi zaista dobro prilagodili novom načinu rada, s obzirom na činjenicu da im sistem nije omogućio da prođu potrebne obuke – istakla je Nedićeva.

Uputila je pitanja Vladi i Pedagoškom zavodu Republike Srpske da li je urađena odgovarajuća analiza bazirana na iskustvu sa organizovanjem nastave na daljinu, te na osnovu toga napravljen plan o tome kako će se dalje odvijati nastava tokom trajanja krize uzrokovane korona virusom, „ili će se, kao i do sada, vlasti RS voditi principom “prepiši od komšije”, bez odgovora na individualne potrebe našeg obrazovnog sistema“.

Predsjednik PDP Branislav Borenović poručio je da će ova stranka i u narednom periodu pomno pratiti aktuelnosti koje se odnose na obrazovni sistem, utvrđivati slabosti i predlagati rješenja.

– Smatramo da je obrazovanje ključno za razvoj Republike Srpske, a obrazovanje svakako predstavlja ključni nacionalni interes kojem vlasti Republike Srpske moraju da posvete više pažnje – zaključio je Borenović.