Politika

"Dodika ne mrzimo, već PREZIREMO" Opozicionari o emociji koju gaje prema lideru SNSD

Zaslijepljenost mržnjom prema Miloradu Dodiku nije politika, a kompromisa u politici mora biti, naročito u pitanjima važnim za opstanak i nadležnosti Republike Srpske.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je nedavno u intervjuu za Srpskainfo poručio šef poslaničkog kluba SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić.

Da li je opozicija u Srpskoj zaista zaslijepljena mržnjom prema lideru SNSD i aktuelnom predsjedniku Republike Srpske, pa skoro svaki Dodikov politički korak ili potez dočekuje „na nož“, odgovor smo potražili od lidera pojedinih opozicionih stranaka.

Kult vođe

Iako se u javnosti zaista stiče utisak da ovdašnji opozicionari a priori odbacuju i napadaju svaku inicijativu koja stiže sa Dodikove adrese, lider PDP Branislav Borenović za Srpskainfo tvrdi da ga Milorad Dodik, kako kaže, apsolutno ne zanima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– On me lično uopšte ne interesuje. Čak sam jedan od rijetkih koji se apsolutno personalno ne bavi njim i njegovim privatnim životom. Međutim, uvijek sam protiv njegovih politika, jednoumlja, autokratije, nepotizma, načina na koji je uveo izopačeni model ponašanja u društvo, da sve može vođa da riješi, da imamo institucije samo na papiru, da politika prevara i korupcije dominira, da sve što je u normalnom svijetu za kaznu, kod nas je dozvoljeno – objašnjava Borenović.

Pročitajte još

Dodaje da on, za razliku od Žunića koji je opozicionare prozvao da su zbog lične mržnje prema Dodiku često slijepi za nacionalne interese, upravo misli suprotno, odnosno da baš SNSD, kako tvrdi, baštini vrijednosti izjednačavanja ličnog s opštim.

– Upravo su oni zaslijepljeni ličnim, personalnim odnosima. Oni su izjednačili svog vođu sa državom, pripadnost partiji sa ključnim vrijednosnim parametrom za ostvarivanje zaposlenja, zdravstvene zaštite i svakog drugog prava koje po Ustavu pripada svakom čovjeku u ovoj zemlji. To je pogubno, uništavajuće i katastrofalno za Republiku Srpsku. Mislim da nas je kult vođe na kojem oni, možda, i nesvjesno rade decenijama, doveo u užasno tešku situaciju. Apsolutno ne stoji i pogrešna je njihova nametnuta teza da mrzimo njihovog šefa, ali je tačno da kritikujemo njegovu i njihovu politiku. Lično nikog ne mrzim, ali se isto tako gnušam na ovakvo njihovo izopačeno ponašanje – kaže Borenović.

Nametnuti okviri

Lider Liste „Za pravdu i red“, Nebojša Vukanović, koji se posebno našao na Žunićevom udaru zbog toga što su poslanici njegovog pokreta na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS bili uzdržani o zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović za pokretanje zaštite vitalnog interesa, takođe tvrdi da ne mrzi Milorada Dodika, ali da „prezire njegov režim“.

nebojša vukanović poslanik liste za pravdu i red u narodnoj skupštini rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Naravno da ne mrzimo nikog, pa ni Milorada Dodika, ali preziremo režim koji opstaje na ucjenama, pritiscima i zastrašivanju građana, kršeći osnovne principe demokratije. To što izjavljuje Žunić nema veze sa stvarnosti. Mi ne želimo da upadamo u okvir koji nam pokušava nametnuti Milorad Dodik, jer je njegova politika, kao i politika ovog režima, izrazito antisrpska i to se može dokazati na mnogo primjera – od podrške Milu Đukanoviću na otcjepljenju Crne Gore, prenosa nadležnosti Republike Srpske, povlačenja poteza kojima se urušavaju institucije, pa do donošenja odluka i zaključaka koji nikad ne stupe na snagu, a koji jedino služe za prikupljanje jeftinih populističkih poena – tvrdi Vukanović.

Ističe da su poslanici njegove liste podržali veto srpskog člana Predsjedništva BiH kada je to, prema njegovim riječima, bilo opravdano.

– Kad se radi o zaista važnim stvarima, kao što je bio veto oko Kosova koji je potegla Željka Cvijanović, mi smo to podržali. Međutim, u igricama koje igraju sa svojim koalicionim partnerima nikad nećemo učestvovati – poručuje Vukanović.

Povrijeđeni ego

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocjenjuje da je lična mržnja u politici, posebno kod Srba, nažalost, važan pokretač mnogih akcija i poteza.

– Političari su često motivisani mržnjom i povrijeđenim egom. To nije samo specifičnost Republike Srpske. Toga ima dosta i u Srbiji i nije samo Dodik meta. Ono što je problem jeste to što je Republika Srpska ipak mnogo ugroženija od Srbije. Srpska je u stalnoj borbi za opstanak, dok Srbija može da izgubio dio teritorije, što je strašno, ali ipak niko ne prijeti da je obesmisli kao cjelinu – kaže Anđelković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu