Svijet

“Dođe ispred lokala i skine gaće" Ivana je ovom ugostitelju pretvorila ŽIVOT U PAKAO

Hoće li jedna uslovna kazna i dvije bezuslovne od po 10 mjeseci zatvora uz obaveznu mjeru liječenja od alkoholizma, kad postanu pravosnažne, biti dovoljna lekcija Zagrepčanki Ivani G. (43) da konačno prestane maltretirati jednog poznatog zagrebačkog ugostitelja s lokalom u srcu prestonice, pokazaće vrijeme.

kafić u centru grada
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naime, dotična dama pretvorila je život u pravi pakao ugostitelju kojeg zapravo jedva poznaje, a sve je krenulo kad mu je, po dolasku prvi puta u njegov lokal, u toaletu napravila rusvaj, pa je zvao policiju. Nakon tog prekršaja, zaređalo se niz ozbiljnih prijava radi kojih se ona trenutno nalazi u pritvoru u Remetincu te je nepravosnažno osuđena za dvije prijetnje smrću i progon.

– Moj život pretvorila je u čisti pakao. To njeno ponašanje traje učestalo od prošle zime. Progoni me, bilo da me zove telefonom bilo da mi dolazi pred lokal pa stoji pred vratima i pokušava uspostaviti komunikaciju. Kad zove nije pristojna i korektna već mi govori da će me ubiti, zaklati i napiti mi se krvi. Dok mi psuje uživo, reklamu ispred lokala mi poliva pivom. Kad dolazi pred kafić u sred bijela dana, znala je da skine gaće, često bude i pijana te istrčava iz ulaza, nasrće i viče za mnom po ulici. To njeno ponašanje je predigra i ja mogu očekivati samo gore od nje.

Na pitanje advokata osumnjičene kako zna da je baš ona zvala fiksni broj lokala s nekog mobilnog telefona kao i nepoznatog broja jer je izjavio da se javljao nije, očajni čovjek kaže da se njen broj vrti već godinu dana i da se povremeno javi, a kad mu je zaprijetila da će ga zaklati, prestao se javljati. Pozivi s njene strane nisu prestajali.

– Telefon lokala je do njenog hapšenja bio utišan do maksimuma upravo zato što je telefon konstantno zvonio, pa smo telefon na kraju prekrili i krpama. Ma prestrašno – dodao je ugostitelj.

Tri krivična djela

Riječ je o tri krivična djela od kojih su dvije prijetnje smrću, a jedan progon. Prvo je osuđena zato što 7. decembra 2021. kada je oko 10 sati ujutro sa svog mobilnog telefona nazvala fiksni telefon kafića na koji se javio vlasnik. Tom prilikom mu je rekla: “Ubiću te, zaklaću te, zapaliću ti lokal”, pa je prestravljeni čovjek potražio pomoć policije.

Zatim je, prema drugoj presudi, od 1. aprila 2022. do 26. maja 2022. iako joj je po prethodnom zločinu zagrebački Županijski sud bio odredio mjere opreza zabrane posjećivanja “ciljanog” lokala kao i zabranu kontaktiranja ugostitelja, do kafića svejedno odlazila. Uznemiravala je čovjeka i presretala ga na putu, psovala mu i vrijeđala ga, a u jednom trenutku se 30. aprila s njim čak i sukobila pred lokalom pa ju je Hitna odvezla u PB Vrapče odakle je, pak, s bolničke postelje nonšalantno od 18. do 26. maja njegov broj okrenula više od 500 puta.

Nakon što je otpuštena iz bolnice nedugo zatim se 29. avgusta oko 11 sati ponovno pojavila pred lokalom. Prišla je s leđa ugostitelju te mu povišenim tonom zaprijetila: “Je*o ti bog mater retardiranu. Ubiću te, zaklaću te i napiću ti se krvi”.

– Ja bih željela izviniti gospodinu jer je moguće da sam ja nešto pogrešno povezala. Nisam opasna osoba iako puno pričam. To znaju i u zatvoru, a u jednom sukobu gospodin mi je slučajno slomio nogu, pa je to u meni izazvalo revolt. To bi bilo to. I ne želim odgovarati na pitanja jer se sve zna – branila se u prvom postupku optužena kojoj ugostitelj jednostavno nije simpatičan.

U drugoj obrani je priznala da je “malo naporniji gost, pa samim time valjda i nepoželjna u njegovu lokalu”.

Sve negira

A u trećem postupku je negirala krivicu i optužila ugostitelja za nedolično ponašanje.

– Nisam mu prijetila, ali sam otišla do njegovog kafića gdje sam bila stalni gost. Gazda me često vrijeđao i tjerao van te bio bahat i bezobrazan. Tog avgusta sam samo psovala i dijelom skinula gaće i majicu, a to su čuli i vidjeli policajci koji su bili tamo. Bilo je to nedugo nakon izlaska iz istražnog zatvora – rekla je još okrivljena optužujući usput ugostitelja da joj je ranije slomio nogu, ali da za to nije odgovarao, piše Jutarnji list.

Vještaci su zaključili da ona ima dugogodišnji problem s alkoholom, da je prosječnih mentalnih sposobnosti s lošom koncentracijom u radnom pamćenju. Smatraju i da je izmijenjene ličnosti i nezrela te nestrpljiva, napeta i nagla uz pretjeranu sumnjičavost. Iza nje je neuspješna prošlost i nejasni ciljevi budućnosti. Čeka li je mirna budućnost izmaltretiranog ugostitelja s obzirom na to da ona iz pritvora izlazi kroz dvije nedjelje, a tri presude do tada neće postati pravosnažne, teško je predvidjeti.

Prihvati notifikacije