Svijet

DOKAZ ZAKOPAO SA PSOM “Nemamo tijelo, ali imamo dokaze da je on ubio djevojčicu”

Fotografije koje su njemački istražioci iskopali kraj strvine psa u zapuštenoj tvornici kutija u Hanoveru trebale bi biti ključni dokaz da je Kristijan Brikner ubio Medlin Meken.

DOKAZ ZAKOPAO SA PSOM “Nemamo tijelo, ali imamo dokaze da je on ubio djevojčicu”
FOTO: DAILLY MAIL/YOUTUBE/ SCREENSHOT

Dio je to od 8.000 potencijalnih dokaza koje su forenzičari našli na zemljištu od prije osuđivanog njemačkog pedofila. Kako je njemački tužitelj Hans Kristijan Volters rekao za australsku televiziju, imaju snažne dokaze da je djevojčica, koja je prije 13 godina nestala iz portugalskog ljetovališta Praja da Luž u Algarveu, mrtva.

Mi nemamo tijelo ni njegove dijelove, no prikupili smo dovoljno dokaza da je naš osumnjičeni ubio Medlin Meken – rekao je Volters.

Dodao je kako zbog istrage ne smije reći jesu li fotografije, ali i videosnimci koje su našli, povezani s ubistvom. Nije mogao potvrditi je li Brikner zapravo serijski ubica, ali dodao je kako brojni njemački policajci istražuju zločine koji bi se mogli povezati upravo s njim. Trenutno služi kaznu zbog preprodaje droge, a uz to su ga povezali i s dva seksualna napada u Portugalu. Tu je živio neko vrijeme u kombiju i napuštenim kućama, a zarađivao je dilajući drogu, provaljivanjem u kuće te kradući benzin. Jedan od svjedoka ispričao je za emisiju “60 minuta” kako se Brikner preselio u njemački grad Brunsvik upravo nakon nestanka djevojčice. Ondje je kraj vrtića otvorio kiosk sa slatkišima.

– Čini mi se da je tužilaštvu teško priznati da imaju krivog čovjeka. Ovo mi sve izgleda kao potez očajnika – rekao je jučer Briknerov advokat Fridrih Fulšer.

Komentarisao je tako kopanje po podrumu u Hanoveru koji je njegov klijent koristio, a sve zbog sumnje da je u njemu zakopan leš jedne od žrtava, prenosi Avaz.

– Pa oni godinama znaju za taj podrum – rekao je advokat.

Policija je odbila komentarisati svoje poteze te su upali u firmu “Euro Hobbywerkstatt”, gdje je Brikner jedno vrijeme imao unajmljenu garažu. Iz nje su odnijeli sve. Istovremeno pretražuju i 45 kilometara dalje, i to drugi podrum u mjestu Braunšvajg. To mjesto povezuju s nestankom druge djevojčice Inge Gehrik. Sadašnja vlasnica kuće je, kako su njezine komšije rekle novinarima, prestravljena i danima odbija ući u nju. Šokirala ju je mogućnost da je godinama spavala kraj leša djevojčice.

Policajci su s tragačima tamo proveli tri dana i otvorili bukvalno svaki zid. Nisu objavili novosti o nekim dokazima.