Biznis

"Doktor Propast" ima loše vijesti: Predvidio krizu iz 2008. godine, a sada šalje jasnu poruku

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat po svojim pesimističkim prognozama, prognozira da će američka ekonomija do kraja ove godine ući u recesiju.

"Doktor Propast" ima loše vijesti: Predvidio krizu iz 2008. godine, a sada šalje jasnu poruku
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rubinijev nadimak je inače “Doktor Propast” jer je uspješno predviđao velike krize, poput one iz 2008. godine.

Kada je nekoliko godina prije te krize iznio svoj scenario za budućnost, mnogi su mislili da pretjeruje, međutim ispostavilo se da je bio u pravu, prenosi portal Biznis i finansije.

Pročitajte još

Ovaj put on prognozira veliko usporavanje rasta američke privrede, zbog više faktora među kojima su pandemija korona virusa koja je i dalje prisutna, rat u Ukrajini, kineska politika borbe protiv Kovida-19 koja izaziva nestašice širom svijeta, isl.

– Još uvijek nismo u recesiji, ali smo veoma blizu nje. Svi značajni ekonomski indikatori su u padu, počev od poverenja kupaca, maloprodaje, proizvodnih aktivnosti, pa sve do prodaje nekretnina – kaže Rubini.

Ovakva situacija, kaže on, može dovesti i do stagflacije kakva je viđena sedamdesetih godina u SAD. Tada je ekonomija veoma sporo rasla, za razliku od inflacije koja je bila visoka.

– Otežavajuća okolnost u odnosu na krizu iz sedamdesetih je to što sada imamo i spiralu dugovanja – tvrdi Rubini, prenosi Blic.

Ovo je novi teren za centralne banke, jer se još nisu nalazile u takvoj situaciji.

Prihvati notifikacije