Biznis

DOLAR GUBI SJAJ SIGURNOG UTOČIŠTA Optimizam na valutnim tržištima traje, a nade se polažu u OVO

Evro je dostigao na današnjem trgovanju 11-nedjeljni maksimum prema uzdrmanom dolaru, pošto investitore i dalje drži nada u globalni ekonomski oporavak, javlja Rojters.

DOLAR GUBI SJAJ SIGURNOG UTOČIŠTA Optimizam na valutnim tržištima traje, a nade se polažu u OVO
FOTO: SHUTTERSTOCK

Optimizam na valutnim tržištima još uvijek traje uprkos rastu zabrinutosti zbog američko-kineskih tenzija i masovnih protesta širom Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u policijskom pritvoru. Trgovci se ipak nadaju da će centralne banke nastaviti da kupuju državne obveznice i druge finansijske aktive kako bi zaštitile svoje ekonomije od posljedica pandemije korona virusa.

Očekuje se da će, na primjer, Evropska centralna banka u četvrtak donijeti odluku o povećanju sredstava za oko 500 milijardi evra u okviru svog Pandemijskog programa vanrednih kupovina vrednog 750 milijardi evra.

Banka Japana, ECB i Federalne rezerve povećale su svoje bilanse stanja za 10, 20 i 70 odsto od početka ove godine, kaže Kit Džuks, makrostrateg u Sosijete Ženeral banci. Evro se trgovao na zatvaranju azijskih berzi za 1,1118 dolara, što je porast od 0,4 procenta u odosu na rethodni dan, nakon što je prethodno zabeležio nivo 1,1185 dolara, najveći od 17. marta.

Američki dolar je pao prema kanadskom dolaru na tromjesečni minimum od 1,3503, zaključivši trgovanje s gubitkom od 0,4 procenta. Takođe je oslabio prema australijskom dolaru, koji je porastao na 0,6852 američkih dolara, na najviši nivo od 24. januara.

Sigurni japanski jen je skliznuo za 0,1 posto u odnosu na američki dolar, na 109,71 jena. Prema korpi šest glavnih valuta, dolar je potonuo na najniži nivo od sredine marta, pri čemu se dolarski indeks spustio na 97,44 poena prije nego što se stabilizovao na 97,82 poena.

Indeks je izgubio oko 5,0 posto vrijednosti u odnosu na maksimum zabilježen u martu, kada je panika zbog pandemije Covid-19 zahvatila svjetska finansijska tržišta i izazvala jagmu za dolarom kao sigurnim utočištem među investitorima.

Raspoloženje za tržišnim rizikom je juče malo poljuljala “Blumbergova” vijest da je Kina naložila državnim kompanijama da zaustave kupovinu soje i svinjetine iz SAD, što je izazvalo bojazan da bi trgovinski sporazum između dvije najveće svjetske ekonomije mogao da bude ugrožen. Kasnije se, međutim, pokazalo da su kineske državne kompanije kupile najmanje tri karga američke soje u ponedjeljak, i to poslije tvrdnji izvora u Kini da im je vlada rekla da obustave kupovinu.

Što se tiče ostalih valuta, britanska funta je ojačala na jednomjesečni maksimum prema dolaru, na 1,2567, nakon informacija da će London možda biti spreman na kompromis s Briselom u pogledu ribolova i trgovinskih pravila ako Evropska unija prihvati da povuče svoje prvobitne zahtjeve vezane za ova pitanja.

Prihvati notifikacije