Kultura

DONIRANA 124 UMJETNIČKA DJELA Aukcija radova za pomoć narodu Banije

Aukcija umjetničkih djela likovnih umjetnika Srbije za pomoć narodu Banije, postradalom u zemljotresu krajem prošle godine, pod nazivom “Za Baniju”, biće održana sutra u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije.

DONIRANA 124 UMJETNIČKA DJELA Aukcija radova za pomoć narodu Banije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Likovni umjetnici Srbije donirali su 124 umjetnička djela za humanitarnu akciju, a sva prikupljena sredstva od prodaje umjetničkih radova, slika i skulptura, biće upućena Eparhiji gornjokarlovačkoj, a namijenjena su za pomoć najugroženijim porodicama na Baniji, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu Komesarijata za izbjeglice.

Na inicijativu udruženja izbjeglica koja djeluju u Srbiji na čelu sa Srpskim kulturnim društvom Zora – Knin, Udruženjem Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, Umjetničkog bratstva manastira Krka, Udruženjem Srba iz Hrvatske i Udruženjem Zvona Metohije, 24. juna organizovana je aukciona izložba umjetničkih djela likovnih umjetnika Srbije.

U decembru prošle godine razorni zemljotres je pogodio Hrvatsku, posebno prostor Banije, koji je uvijek bio naseljen Srbima, koji su se u proteklim godinama vraćali na svoja ognjišta, obnavljali ih, a sada su ponovo potpuno uništena.

Još nema zvaničnih podataka o ukupnoj šteti, ali su mnogi ostali bez imovine, a stradali su i sakralni objekti. Pola godine poslije zemljotresa, mnogi su i danas u privremenim smještajima, u kontejnerima ili kod prijatelja, a neki su se ponovo vratili u Srbiju i čekaju obnovu.

Udruženja izbjeglica u Srbiji usmjerila su svoje aktivnosti na prikupljanje pomoći za postradale, ali je pomoć i dalje potrebna.

Prihvati notifikacije