Svijet

DONOSI JAKE KIŠE I SNAŽNE VJETROVE Dorijan iza sebe ostavlja pustoš, a sada je stigao do Kanade

Uragan Dorijan stigao je do atlantske obale Kanade, donoseći jake kiše i snažne vjetrove, zbog čega je bez struje ostalo više od 300.000 ljudi, dan nakon što je tropska oluja ostavila pustoš na obalama Sjeverne Karoline.

DONOSI JAKE KIŠE I SNAŽNE VJETROVE Dorijan iza sebe ostavlja pustoš, a sada je stigao do Kanade
FOTO: LIVE STORMS MEDIA/ SCREENSHOT INSTAGRAM

Stanovnici Nove Škotske pripremili su se za jake pljuskove i moguće poplave duž obale, dok su zvaničnici u glavnom gradu provincije, Halifaksu pozvali ljude da obezbijede teške predmete koji bi usljed vjetra mogli da postanu projektili.

U centru Halifaksa vjetar je oborio i kran, koji se srušio na stambenu zgradu u izgradnji. U južnom dijelu grada, srušio se krov stambenog kompleksa, a nekoliko zgrada je evakuisno, prenosi AP.

Rojters navodi da su vlasti pozvale sve koji žive blizu obale da se evakuišu i da su najavile da će, pošto oluja prođe, poslati vojsku da pomogne u obnovi.

Dorijan je sada u kategoriji vrlo intenzivne post-tropske oluje, pošto je jačina vjetra koji je protutnjao preko Halifaksa bila 150 kilometara na sat, što je jednako uraganu kategorije dva, saopštio je Kanadski centar za uragane.

U Novoj Škotskoj bez struje je ostalo više od 300.000 ljudi, ali nema izvještaja o povrijeđenima tokom olluje.

Dorijan je protekle nedjelje opustošio Bahame kao oluja pete kategorije, uništivši oko 60 odsto teritorije te zemlje i ostavivši za sobom 43 žrtve.