Hronika

Donosimo detalje optužnice protiv babice i ljekara iz Foče: Beba PALA SA POMOĆNOG STOLA, a zatim joj nisu pružili blagovremenu pomoć

Nakon poroda beba J. V. je babici Biljani Kulić pala sa pomoćnog stola, a ljekar Vladimir Čančar je nije odmah bebi pružio adekvatnu ljekarsku pomoć, avodi se ovo u optuženici OJT Trebinje.

Donosimo detalje optužnice protiv babice i ljekara iz Foče: Beba PALA SA POMOĆNOG STOLA, a zatim joj nisu pružili blagovremenu pomoć
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema optužnici šefa Odjeljenja ginekologije i akušerstva Univerzitetske bolnice Foča Vladimira Čančara i babice Biljane Kulić optuženi su za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Kako navodi OJT Trebinje kobnog 19. avgusta 2022. novorođenče je, nakon porođaja, sa pomoćnog stola palo pod.

Kulićeva je kao zdravstveni radnik, zaposlena na Ginekološkom odjeljenju na poslovima ginekološko-akušerske sestre, pri pružanju medicinske pomoći nakon poroda  V.J. iz Trebinja, kao babica, postupila suprotno pravilima ljekarske struke, kao posljedica koga neadekvatnog postupanja ja novorođenče ispalo sa pomoćnog stola na pod.

S druge strane šefu Ginekološkog odjeljenja UB Foča dr Vladimiru Čančaru na teret se stavlja sljedeće.

Pročitajte još

– Prilikom vršenja poroda pacijenta J.V. iz Trebinja, optuženi je postupao suprotno pravilima ljekarske struke, pa je tako, nakon što je beba pala na pod, usljed neadekvatnog postupanja babice, propustio o istom obavijestiti roditelje, a nakon toga propustio i preduzeti sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu, usljed čega su kod novorođenčeta nastupile teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje – navodi se u oputužni.

Ukoliko se dokaže krivica Kulićevoj i Čančaru prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije