Biznis

Doprinio padu prodaje: Švedska ukida porez na plastične kese

Švedska vlada sljedećeg novembra planira da ukine porez na plastične kese, koji je poslije uvođenja 2020. doprinio padu njihove prodaje u zemlji.

Doprinio padu prodaje: Švedska ukida porez na plastične kese
FOTO: BIANCA DE MARCHI/EPA

Uvjereni smo da građani mudro koriste plastične kese u svom svakodnevnom životu, tako da nema razloga da ih dodatno oporezujemo – rekla je ove nedjelje za televiziju SVT švedska ministarka klime Romina Purmohtari, piše SEEbiz.

Vlada je u saopštenju za javnost dalje objasnila da u pogledu takse, koja iznosi tri švedske krune (0,25 evra), vide negativne efekte, kao što su visoki administrativni troškovi i povećana potrošnja alternativnih proizvoda kao što su papirne kese. Prema njihovim rečima, proizvodnja istih može zahtjevati još veću potrošnju energije i vode.

Ova skandinavska zemlja uvela je porez na plastične kese 2020. godine, a podaci Švedske agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je to doprinijelo smanjenju prodaje plastičnih kesa u zemlji. Dok je prosječan građanin kupio 74 takve torbe godišnje u 2019, ovaj broj je pao na 17 u 2022, što je znatno ispod cilja EU od 40 kesa koje se kupuju po osobi godišnje do 2025. godine.

Odluka vlade dolazi samo nedjelju dana nakon što je desničarska vlada, koja je preuzela vlast prošlog oktobra uz podršku ekstremno desnih Švedskih demokrata, objavila planove za smanjenje poreza na gorivo. Navedene odluke već izazivaju zabrinutost švedske javnosti da nova vlada u ovoj oblasti nakon godina pionirskih napora Švedske u sprovođenju ekološke i klimatske politike preduzima korake unazad.

Pročitajte još

Kao odgovor na odluku švedske vlade, Agencija za zaštitu životne sredine i Agencija za pomorstvo i vodoprivredu upozorile su da bi smanjenje ili ukidanje takse moglo dovesti do povećanja broja plastičnih kesa u prirodi, piše B92.

Istovremeno se povećava rizik da se cilj EU ne postigne na vrijeme.

– Porez na plastične kese pokazao je da su finansijske mjere efikasan način da se smanji upotreba i potrošnja plastičnih kesa – rezimirano je saopštenje Agencije za zaštitu životne sredine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije