Biznis

NOVI POREZ Automobili u EU će poskupiti u prosjeku za 600 evra

Prema procjeni američke konsultantske kuće Boston konsalting grup, novi granični porez na ugljenik u EU će uzrokovati poskupljenje novih automobila za skoro 600 evra. 

NOVI POREZ Automobili u EU će poskupiti u prosjeku za 600 evra
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Evropska unija Uredbom o mehanizmu prekograničnog prilagođavanja cijene ugljenika (CBAM) obavezuje uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez na ugljenik koji emituju prilikom proizvodnje, kao što su čelik i cement.

Iz Boston konsalting grupe su ukazali da je u prosječnom automobilu sa četvoro vrata sadržano sedam tona ugljendioksida (CO2), od čega se nešto manje od polovine odnosi na čelik i aluminijum koji se koriste za proizvodnju automobila, objavio je portal Energija Balkana.         

Pročitajte još

Obzirom na to da porez na tonu ugljenika trenutno iznosi 82,90 evra, očekuje se da će prosječna cijena novog automobila porasti za 580,30 evra.

Proizvođači su već morali da otkupe pravo na emitovanje ugljendioksida (ETS) kako bi mogli uvoziti ono što im je potrebno za proizvodnju.   

Poljska je krajem augusta najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporiti CBAM, pošto tvrde da je za uvođenje CBAM-a bila potrebna jednoglasna podrška, a ne kvalifikovana većina u EU.

Poljska ministarka za klimu Ana Moskva je ukazala da bi CBAM za posljedicu mogao da ima neravnomjeran rast troškova energije u cijeloj Uniji i da je to u suprotnosti principu energetske solidarnosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije