Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“DOSTA NEPOTREBNOG BUBANJA” Švedska se odučila na RADIKALAN REZ u obrazovanju, a odnosi se na OVAJ PREDMET

Svijet
Autor:

Foto: R. Getel/RAS Srbija

Šveđani namjeravaju da iz škole izbace svu istoriju stariju od 18. vijeka i da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period s kraja 20 vijeka.

Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu, najavljuje Švedski odbor za obrazovanje. Odbor predlaže da se predmet istorija radikalno promijeni.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju dati pitanjima polova, klimatskim promjenama i migraciji. U višim razredima, koje pohađaju učenici doba od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija datirana prije 1700. godine.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila 1611-1718 i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe. Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje istorije u školama, tvrdi Švedski odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju se više koncentrisati na 19. vijek, te na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom poslijeratne ere, navodi Odbor, a prenosi švedski portal “Svd.de”

Ova namjera, međutim, izaziva otpor kod profesora istorije.

– To je grozno, bizarno i apsurdno-  tvrdi istoričar Dik Harison.

On ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je “drevna istorija” potrebna.

. Sve što nas okružuje je nasljeđe starih Grka –  napominje Harison i upozorava da će, ako prijedlog postane stvarnost, Šveđanima širom svijeta biti neugodno.

On je prijedlog za “skraćivanje istorije” u Švedskoj nazvao – bolesnim.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO