Društvo

DOŽIVLJAVAJU IH KAO ONE KOJI DONOSE LOŠE VIJESTI Koje bi sve MJERE doktori Kon i Janković HITNO UVELI

Dok se čeka izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kako bi komunalni inspektori i milicajci mogli da kažnjavaju nepoštovanje epidemioloških mjera, članovi Kriznog štaba, epidemilog dr Predrag Kon i imunolog dr Srđa Janković govore o mjerama koje bi oni hitno uveli.

DOŽIVLJAVAJU IH KAO ONE KOJI DONOSE LOŠE VIJESTI Koje bi sve MJERE doktori Kon i Janković HITNO UVELI
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVI/RAS SRBIJA

Mjere koje su na snazi odnose se na obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance, kao i zabranu okupljanja za više od 30 ljudi, ali, ipak, zbog povećanog broja zaraženih korona virusom proteklih dana dr Kon i dr Janković sve češće ističu i još neke mjere za koje se zalažu. Naime, oboje su saglasni da policijski čas sada nije rješenje, piše Blic.

Epidemiolog dr Kon stalno upozorava i apeluje na poštovanje mjera, kako putem društvenih mreža tako i u javnom obraćanju, a sa porastom broja zaraženih njegove poruke kao da su sve glasnije.

Tako je ranije najprije iznio stav da maske moraju da budu obavezne i na otvorenom, ali da zbog pravnog dijela ovu mjeru nije moguće sprovoditi.

– Mi smo jedinstveni u tome da treba da budu obavezne i na otvorenom. Prvenstveno smo govorili o pješačkim zonama i to je prihvaćeno. Kada kažem da se mi više plašimo kazne nego smrti, to važi i za građane i za vlast. Važi za sve. Ako nismo u stanju da uvedemo mjeru to nije pitanje za mene, neka zvuči strašno, ali to je istina – rekao je ranije gostujući na TV Prva.

Pored mjere obaveznog nošenja maske na otvorenom, dr Predrag Kon proteklih dana dosta govori o zabrani kontakata kako bi se spriječilo dalje širenje virusa, s obzirom na to da se mjere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

– Kada nemamo potpuno poštovanje mjera, izlaz iz situacije je potpuno izbegavanje kontakata. Ja sam svojevremeno govorio da treba zvanično da sprovedemo zabranu kontakata i da obezbjedimo da se to što tražimo i sprovodi. Kada treba da se preduzme? Juče. Odmah je potrebno da se preduzme – istakao je Kon.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

On se jednom prilikom, govoreći epidemiološkoj situaciji, uporedio i sa gavranom koji donosi loše vijesti.

– Mi nikako nismo uspjeli da virus potpuno potisnemo, nama ovo tinja i počelo je da raste. Imali smo import, ali to nije bilo glavno. Da smo uspjeli tada da ga potisnemo ovo bi išlo sporije. Krenula je opet želja za provodom, kontaki, život povuče i ne razmišlja se o tome. Ja dođem kao gavran koji stalno šalje negativne vijesti. Činjenica je da je virus tu i da smo videli šta radi u Evropi i bili smo u nekoj prednosti. Sada više nismo – rekao je tada dr Kon.

U svojoj posljednjoj objavi na Fejsbuku dr Kon je imao i posebnu molbu za Beograđane.

– Ponašajte se kao da je uvedena mjera zabrane kretanja od 19.00 do 5.00 časova. Ako ipak morate da izlazite iz kuće… Nosite zaštitnu masku uvijek, a posebno u zatvorenom prostoru – napisao je dr Kon, a više o tome pročitajte u odvojenoj vijesti.

Pored doktora Kona i dr Janković kaže da je želja da se policijski čas izbjegne, ali da bi naredna mjera mogla da bude smanjenje broja okupljenih na jednom mjestu.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

– Broj novozaraženih je najvažniji parametar kada se gleda u odnosu na broj testiranih, ali ne donosimo odluku o karantinu samo na osnovu tog jednog parametra. Za sada su na snazi mjere koje bi, ako ih svi sprovedemo, mogle značajno da umanje porast. Naredna mjera bi mogla da bude da se broj okupljenih na jednom mjestu smanji sa sadašnjih 30. Želimo da izbjegnemo policijski čas tako što ćemo suzbiti porast broja zaraženih. Nije nam cilj da uvodimo restriktivne mjere. One se uvode kada nema drugog izbora – rekao je dr Janković.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je ranije da će se u narednih mjesec dana intenzivno razmišljati koje mjere treba primjeniti.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

– Ne očekujem neke posebno rigorozne mjere, jer ne mislim da nam je ikakvo zatvaranje neophodno u pravom smislu te riječi – rekao je dr Tiodorović.

Naglasio je da može biti selektivnog zatvaranja u onim sredinama gdje se nisu poštovale mjere i gdje bude skoka rasta obolelih.

– Mi se nalazimo u situaciji da ćemo morati dobro da promišljamo svaki dan i cijeli tim koji se ovim bavi i medicinski i ekonomski mora da brine da uspostavi taj balans koji je neophodan između ekonomije i zdravlja, jer bez ekonomije nema ni očuvanja zdravlja – rekao je dr Tiodorović.