Svijet

DOŽIVOTNI ZATVOR ZA MONSTRUMA Tarant proglašen krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja i za teroristički napad

Napadač na džamije u Kristčurču Brenton Tarant osuđen je danas na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpuštanja za ubistvo 51 muslimanskog vjernika 2019. na Novom Zelandu.

DOŽIVOTNI ZATVOR ZA MONSTRUMA Tarant proglašen krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja i za teroristički napad
FOTO: JOHN KIRK-ANDERSON/EPA

Sudija Kameron Mander rekao je da se iza Tarantove “izopačene” ideologije krije “silna mržnja” koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

– Zadaća suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje – rekao je sudac Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu, prenosi Avaz.

Sudija je, istaknuvši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao da počinitelj strašnog pokolja ipak nije uspio promicati ideologiju krajnje desnice.

– Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski – rekao je sudija.

Tarant je hladnokrvno u dvije džamijeu ubio 51 vjernika na molitvi, potaknuvši talas osude u cijelom svijetu. Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad pošto je početkom godine priznao krivicu.

Glavni tužilac Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj “nije zapamćen u historiji zločina na Novom Zelandu.

– Ovo je nesumnjivo najgore ubistvo na Novom Zelandu, motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom. Doživotni zatvor je “jedina primjerena kazna” za Taranta, zaključio je Zarifeh.