Društvo

Dr Ana Mitrović Jovanović odgovorila na najčešća pitanja koja muče trudnice i žene koje planiraju bebu

Ginekolog bolnice GAK Narodni front dr Ana Mitrović Jovanović je gostujući na RTS odgovorila na najčešća pitanja o kovidu koja muče trudnice ili žene koje planiraju trudnoću.

Dr Ana Mitrović Jovanović odgovorila na najčešća pitanja koja muče trudnice i žene koje planiraju bebu
FOTO: FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ/RAS SRBIJA

Treba li bebu po rođenju dati u naručje mame koja je pozitivna na kovid?

– Imamo posebna odjeljenja gdje se kovid pozitivne trudnice porađaju i u tim odvojenim kovid odjeljenjima mi nakon porođaja kovid pozitivne majke bebu predajemo pedijatrima, beba je do odlaska kući u boksu i nema kontakt sa kovid pozitivnom majkom – objasnila je ginekolog bolnice GAK Narodni front dr Ana Mitrović Jovanović.

Pročitajte još

Da li kovid pozitivna trudnica može da zarazi tokom porođaja svoju bebu?

– Iz svega onog što do danas znamo-ne može, odnosno u veoma malom broju na svjetskom nivou postoje sporadični slučajevi da se rodila beba koja je kovid pozitivna. Mi takvih iskustava u Srbiji nismo imali, sve kovid pozitivne trudnice koje su se čak porađale u akutnoj fazi infekcije rodile su zdravu kovid negativnu djecu. Smatra se da ta vertikalna transmisija sa majke na novorođenče tokom trudnoće i samog porođaja ne postoji – rekla je doktorka.

Da li zaražena mama može da doji svoju bebu?

– Prema posljednjim istraživanjima, smatra se da mama koja poštuje proceduru i nosi masku i ukoliko se dobro osjeća, može da doji svoju bebu. Prethodno treba da opere ruke po svim preporukama, da uvijek drži masku kada ima neposredno bebu na dojci i kada je dva metra udaljena. Za one mame koje se ne osjećaju dobro zbog kovid infekcije, koje su malaksale i koje imaju značajnu simptomatologiju, za njih se samo preporučuje da se na dva do tri sata pumpicom izmazaju i čak nema zabrane da se to mlijeko da novorođenčetu.

Ono što se zna jeste da je svakako visoka febrilnost, ne samo u kovidu nego i u svim drugim stanjima koja prouzrukuju visoku temperaturu nešto kada mi ne preporučujemo da se to mlijeko da novorođenčetu -odgovorila je doktorka.

Da li je kovid sam po sebi indikator za carski rez?

– Mi pristupamo carskom rezu kada postoji akušerska indikacija ili kada je majka izuzetno ugrožena, u tolikom lošem stanju da bi je porođaj dodatno ugrozio – rekla je doktorka.

Da li se i kada savjetuje vakcinacija?

– Kada je u pitanju populacija mladih ljudi koja planira tek da rađa, savjet je – odmah se vakcinišite i revakcinišite. Vakcina ne izaziva sterilitet. Ukoliko se neko vakciniše i poslije sedam do deset dana sazna da je u drugom stanju, treba da za tri nedjelje od prethodne vakcine, ukoliko je naravno zdrava i nema nekih drugih razloga zbog kojih bi se vakcinacija odložila, da se revakciniše, iako se radi o ranoj trudnoći.

Američki centar čije preporuke i te kako cjenimo i koristimo u svakodnevnoj kliničkoj praksi nam je jasno rekao – trudnice i žene koje su u periodu dojenja i laktacije ne treba obeshrabrivati da se ne vakcinišu. Nemamo nikakvih dokaza. Više od 20.000 vakcinisanih trudnica u Americi nije nije imalo nikakvih neželjenih reakcija niti je došlo do bilo kakvih komplikacija.

Ona kao vakcina u trudnoći se ne preporučuje masovno, treba razgovarati sa svakom trudnicom, treba joj objasniti kakvi su potencijalni rizici, procjeniti da li je ta trudnica u okruženju gdje je virulentnost i epidemiološka situacija takva da bi vakcinacija bila preporučena. Znači sve to uzeti u vid i konačnu odluku svakako će donijeti trudnica. Smatramo da po ovim preporukama nema nikakvog razloga da se žene koje doje ne bi vakcinisale. Takođe, tip vakcine je potpuno svejedan. Primite vakcinu koju imate koja vam je dostupna tu nema nikakve razlike, sve su vakcine efikasne – istakla je, prenosi Blic žena.