Društvo

"Svaki šesti par u Srbiji ima problema sa začećem" Ovo su 3 glavna UZROKA NEPLODNOSTI

Prema najnovijim podacima, svaki šesti par u Srbiji ima problema sa začećem. Problem neplodnosti je sve prisutniji, a na neke faktore, nažalost, ne možemo da utičemo.

Par se drži za ruke kod doktora
FOTO: KTLA 5/YOUTUBE/SCREENSHOT

Profesor dr Mladenko Vasiljević, vršilac dužnosti načelnika Odeljenja za arteficijalne reproduktivne tehnologije sa dnevnom bolnicom u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”, otkrio je šta sve utiče na neplodnost kod žena.

– Negdje u 35 % se radi o ženskom sterilitetu, 35 % u muškom, u 25 % slučajeva su uzroci zajednički i kod muškarca i kod žene, a u 5-10 % slučajeva su uzroci nepoznate prirode, nerazjašnjene. Uzroci steriliteta kod žena su mnogobrojni, prvo je poremećaj ovulacije. Drugi najčešći uzrok je neprohodnost jajovoda, zatim operacije, miomi… –  rekao Vasiljević.

Sljedeći uzrok je, kako je dodao, svakako smanjena rezerva jajnika koja se dešava sa godinama života žene.

Pročitajte još

– Učestalost steriliteta kod žena koje su u životnoj dobi od 35 do 45 godina skoro duplo veća nego kod žena koje su u životnoj dobi od 30 do 35. godine života. Recimo, žene stare do 30 godina imaju učestalost steriliteta negdje od 5 do 7%. Od 30 do 40 godina taj procenat je značajno veći, 20 do 22 %. Od 40 do 44. godine to je 30 do 35 %, a sa 45 godina 87 do 90 % žena ima problem steriliteta – rekao je Vasiljević, piše Ženablic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu