Društvo

Dr Bekić upozorava: Veća opasnost od opuštanja tokom slava nego od OMIKRONA

Doktor Zoran Bekić rekao je  da školski raspust i kovid propusnice daju efekte.

Dr Bekić upozorava: Veća opasnost od opuštanja tokom slava nego od OMIKRONA
FOTO: OLIVER BUNIĆ, NIAID-RML/RAS SRBIJA

Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima “Galerija” i “Ušće” Zoran Bekić rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propisnice daju efekte.

– Ako pogledamo kraj oktobra kada smo imali dnevno inficiranih između 6.000 i 7.000 – sada je taj broj između 2.000 i 2.500, manji je pritisak na kovid bolnice i kovid ambulante – rekao je Bekić.

Prema njegovim riječima, sada je stvar bolja nego što je bila.

– U Domu zdravlja Savski venac krajem oktobra bilo je između 400 i 500 pregleda dnevno, a sada je između 200 i 250, vikendom manje. Veliki je broj preminulih. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju – kaže Bekić.

Ako se u evropskim državama javlja peti talas i pojava omikrona, ne možemo očekivati ništa bolje ako ostanemo na ovom stepenu imunizacije, poručuje dr Bekić.

Čim pada broj novozaraženih pada i interesovanje za imunizaciju

Iznio je podatak da je na Beogradskom sajmu i svim punktovima koji su u okviru Doma zdravlja Savski venac manje interesovanje za imunizaciju poslednjih dana, čim pada broj novozaraženih osoba pada i interesovanje za imunizaciju.

Pročitajte još

Imunizuje se dnevno prvim dozama izumeđu 2.000 i 3.600 osoba, drugim dozama između 3.500 i 5.000, trećim dozama između 15.000 i 23.000 osoba – dnevno 25.000 do 28.000 imunizovnaih osoba.

– Krajem oktobra dnevno smo aplikovali između 35.000. i 45.000 doza, prve doze su bile duplo veće, između 4.500 i 6.5000 – opet se opuštamo i puštamo da korona preuzme inicijativu koja nas je svaki put skupo koštala – kaže Bekić.

Bekić podvlači da postoji direktna korelacija između broja imunizovnaih i broja preminulih osoba. Države koje imaju visok procenat inunizacije, kao Portugalija ili Danska, preko 85 odsto, broj preminulih lica je mali, dvoje, troje preminulih.

Prema njegovim riječima, ako pogledamo Rumuniju i Bugarsku, gdje je stepen imunizacije nešto više od 30 odsto, stanje je katastrofalno, veliki je broj umrlih osoba.

–  Kod nas je procenat imunizovanih nešto više od 58 odsto, to je iz ugla kolektivnog imuniteta malo i nećemo ništa postići ako stanemo sada, a usporili smo – rekao je Bekić.

Bekić kaže da više strahuje od opuštanja tokom slava nego od omikrona. On se, kako kaže, pojavio i vremenom će stići kod nas.

Govoreći o djeci i korona virusu, Bekić ističe da je stanje bolje, škole rade klasično, ali ukazuje da je potreban oprez, pred raspust u Domu zdravlja Savski venac dnevno je bilo između 15 i 25 pozitivne dhece, sada je do dvoje dhece pozitivno.

Dodaje da su dheca prenosioci virusa, sve su teže kliničke slike kod dhece. U uzrastu od 12 do 17 imunizovnao je 3,34 posto.

– Malo je i zato ćemo pratiti borjeve u školama i videćemo šta se dešava u ambulantama – da li će se preći na kombinovani model ili produžetak zimskog raspusta što je u ovom stanju neophodno – kaže Bekić.

– Vakcine su bezbhedne i štite naše zdravlje – zaključio je dr Bekić.

Prihvati notifikacije