Društvo

Dr Kisić Tepavčević dala savjete KAKO DA SE ZAŠTITIMO pri povratku u NORMALAN ŽIVOT

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj konferenciji za medije otkrila kako će izgledati „normalan“ život poslije prvog talasa epidemije korona virusa i šta je ono što moramo preduzeti kako se ne bismo zarazili prilikom svakodnevnih aktivnosti.

Dr Kisić Tepavčević dala savjete KAKO DA SE ZAŠTITIMO pri povratku u NORMALAN ŽIVOT
Foto: Tanjug

Potpuno je jasno da je dominatan put prenosa virusa kapljični i putem zaražene površine predmeta. Drugi putevi prenosa koji se spominju još uvijek nisu potvrđeni. U tom smislu ulazna mjesta su sluznica respiratornog trakta i konjuktiva oka – rekla je i dodala da se isto prenose i grip, ali i male boginje koje su još infektivnije, prenosi Telegraf.

Ona ističe da je svaki boravak u zatvorenom prostoru potencijalni visoki rizik za nastanak infekcije.

– Zbog toga je nošenje maski u zatvorenim prostorima nešto što i te kako ima smisla. Što se tiče nošenje maski na otvorenom, i tu nije na odmet, ali nije od tolikog značaja.

Što se „straha“ od normalnog života tiče, profesorka ističe da smo do sada svi već korigovali svoje ponašanje, pa samim tim i sami treba da procijenimo rizik od nastanka infekcije kada odlazimo u tržne centre, kafiće, teretane, frizerske salone.

– Moj savjet je da izbjegavate ako možete, ali ako je to neophodno onda uz opšte mjere prevencije. Isto važi i za klima uređaje, koje su se pokazale povoljnim po virus. Najbolja je prirodna ventilacija gdje god je to moguće. Vraćamo se normalnim životnim aktivnostima, ali ne smijemo zaboraviti na ovaj virus i da on i dalje cirkuliše među nama i vrlo jednostavno može da pronađe put do osjetljive osobe. Na nama je mu sprečimo dalje uslove za razmnožavanje – istakla je.