Društvo

KON O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI “Bez vanrednog stanja nemoguće pratiti ljude koji se vraćaju u zemlju”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u praksi sprovodiva nova mjera nadzora zbog korona virusa koja podrazumijeva da se građani javljaju zdravstvenim ustanovama po povratku iz inostranstva.

KON O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI “Bez vanrednog stanja nemoguće pratiti ljude koji se vraćaju u zemlju”
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Dodao je da će ona imati i dugoročne efekte, pogotovu u narednom periodu kada dolaze slave i zimski praznici.

– Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mjesec, moramo mjesecima unaprijed da razmišljamo i planiramo – rekao je Kon za Danas.

Epidemiolog je rekao da će biti pronađen način da se povratnici prijave tako da to bude što manje opterećenje i za same građane i za ljekare, a među mogućnostima su elektronsko prijavljivanje, pozivanje kol centra ili odlazak u kovid ambulantu, za koju je naveo da je opcija koju treba izbjeći kada je moguće.

– Ovo jeste neki vid zdravstvenog nadzora, ali nije onaj zdravstveni nadzor koji je definisan zakonom i za koji su odgovorni instituti za javno zdravlje. Takav zdravstveni nadzor ne bi bio moguć. Jer, ako očekujete povratak 50.000 ljudi, koje treba da pratite deset dana, to je pola miliona nadzora. Tako nešto nije moguće sprovesti bez vanrednog stanja – naglasio je on.

Govoreći o stanju u školama, Kon je istakao da zasad postoji jasan pregled situacije u svim osnovnim školama u kojima se pojavio virus, ali da brine to što trenutno nema nijedne prijave sumnje na zarazu virusom korona u srednjim školama.

– To mi govori da slučajevi zaraze među srednjoškolcima nisu pod nadzorom. Ako virusa ima u osnovnim školama, vrlo je vjerovatno da ga ima i u srednjim ali ti slučajevi nisu prijavljeni. Mi za osnovne škole, njih 11 u kojima je 13 đaka pozitivno, tačno znamo u svakom trenutku šta se dešava i možemo na vrijeme da uočimo da li je došlo do nekog ozbiljnijeg prenošenja – kazao je on.

Na drugoj strani, dodao je Kon, malo je vjerovatno da od početka školske godine nijedan srednjoškolac nije imao temperaturu, prenosi Telegraf.