Društvo

“MASKE NAJVIŠE NOSE U TRŽNIM CENTRIMA” Profesor Kočović predviđa i datum ZAVRŠETKA EPIDEMIJE

Profesor Petar Kočović objavio je istraživanje o tome gdje se najviše nose maske koje je sproveo Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo pri Univerzitetu "Union Nikola Tesla" u Srbiji.

“MASKE NAJVIŠE NOSE U TRŽNIM CENTRIMA” Profesor Kočović predviđa i datum ZAVRŠETKA EPIDEMIJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 U sprovođenju istraživanja učestvovali su studenti mahom iz Beograda koji su istraživanje sproveli na početnom uzorku od 3.834 ispitanika, piše Kurir.

 Na kraju istaživanja biće između deset i dvanaest hiljada anketiranih.

– Istraživanje su u najvećem broju sproveli studenti u Beogradu, a ima ih i iz drugih gradova. Gledali su da li građani nose maske u tržnim centrima gdje je to obaveza, na pijacama gdje je po pravilu gužva i gdje je preporuka da se nose maske i na ulici gdje nije obavezno nošenje maski. Studenti su brojali prolaznike i zapisivali koliko ih nosi, a koliko ne nosi maske – kaže profesor.

Pročitajte još

Kočović ističe da je rezultat istraživanja pokazao da ljudi “još uvek ne procjenjuju najbolje gdje tačno treba da nose maske”. Kaže da 45 odsto ispitanika ne nosi maske, a 57 nosi.

– Na ulici 28 odsto ispitanika nosi maske, a 72 odsto ne nose maske. Na pijaci je pola – pola. 49 odsto nosi maske, 51 odsto anketiranih ne nosi. A u trgovinskim centrima je 95 onih koji nose maske a svega pet odsto onih koji ih ne nose – podvlači Kočović.

 On je objavio i dijagram koji predviđa kraj epidemije u Srbiji.

– Epidemija u Srbiji će se završiti 15. marta 2021. godine, to je okvirni datum kada bi poslije ovog velikog talasa korone trebalo da se završi epidemija u pojedinim zemljama, konkretno taj podatak je za Srbiju, ali ne i globalna pandemija – podvlači profesor, koji ne isključuje mogućnost da se u Srbiji epidemija završi i ranije.

Prihvati notifikacije