Politika

Drecun reagovao na izjavu Vjose Osmani “Ne postoji paralela između ZSO i Republike Srpske”

Zajednica srpskih opština (ZSO) je predviđena da bude mehanizam koji bi omogućio srpskom narodu da ostane na KiM, da živi normalno, u sigurnom okruženju i da ima ekonomsku i svaku drugu perspektivu, a nije predviđena da bude nikakva Republika Srpska.

Drecun reagovao na izjavu Vjose Osmani “Ne postoji paralela između ZSO i Republike Srpske”
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Izjavio je ovo danas predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

On je tako odgovorio na izjavu kosovske predsjednice Vjose Osmani da tzv. Kosovo neće mijenjati Ustav kako bi uspostavilo ZSO i da niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska, te da ZSO u najboljem slučaju može biti NVO organizacija.

– Kada je prištinska delegacija dogovarala i ispregovarala Briselski sporazum nisu govorili ni o kakvoj Republici Srpskoj, već o ZSO. Problem je u tome što sadašnja Kurtijeva administracija želi da sve što ima veze na KiM sa državom Srbijom gurne u stranu i da nema nikakvih dodirnih tačaka – rekao je Drecun za Tanjug na pitanje da prokomentriše novu izjavu Vjose Osmani.

Drecun je podsjetio da ZSO, kako je ispregovarano i predviđeno Briselskim sporazumom, i te kako ima čvrste veze sa Beogradom, jer, ističe, Beograd može da učestvuje u njenom finansiraju.

Naglasio je da i ova izjava pokazuje da Priština ne želi da poštuje Briselski sporazum i da ne želi da formira ZSO.

Pročitajte još

– Ta Zajednica nije predviđena da bude nikakva Republika Srpska, tu paralela ne stoji, već je predviđena da bude jedan mehanizam koji bi omogućio srpskom narodu da ostane na KiM, da se normlano razvija, da živi u sigurnom okruženju, da ima ekonomsku i svaku drugu perspektivu, ali i da taj mehanizam ne bude negiran, već da bude priznat i do strane Prištine i međunarodne zajednice – rekao je Drecun.

Objasnio je da je taj mehanizam zamišljen tako da se u okviru postojećeg sistema na KiM formira ZSO, ali i da, ukoliko postoji nesklad između postojećeg zakonodavnog okvira na KiM i Briselskog sporazuma, da se taj pravni okvir prilagodi Briselskom sporazumu.

Istakao je da je Priština prihvatila da u slučaju kada postoji nesklad sa Ustavom tzv. Kosova, da se on promijeni, a sada se, kaže, Kurti opire tome.

– Takvo ponašanje je neprihvatljivo, jer nemate predvidljivog partnera, nemate s kim da se definitivno nešto dogovorite. Uvijek neko može da dođe na vlast u Prištini i da kaže da ne priznaje ništa što je prethodna administracija dogovorila – rekao je Drecun.

Dodaje da su to njihovi “jeftini politički trikovi” kojma se samo služe da bi odložili formiranje ZSO, jer je ta Zajednica, ističe Drecun, najveća prepreka onome što i albanski premijer Edi Rama po prvi put govori otvoreno, a to je formalno ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije.

Prihvati notifikacije