Svijet

Dronovima pogođena baza: SAD izvela napade na Siriju

SAD je, po drugi put u posljednjih nekoliko sedmica, izveo napade u srijedu u Siriji na objekt za koji Pentagon kaže da ga koristi Iranska revolucionarna garda i pridružene skupine, dok je naoružani dron napao zračnu bazu Al-Harir na sjeveru Iraka u kojoj su smještene američke snage.

Sirija nakon napada
FOTO: YAHYA NEMAH/EPA

Dok napetosti rastu oko sukoba Izraela i Hamasa, američke i koalicijske trupe napale su proiranske snage najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka oktobra.

Američki ministar obrane Lloyd Austin saopštio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage.

Austin je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati.

– Ako se napadi snaga koje podupiru Iran na američke snage nastave SAD neće oklijevati u preduzimanju daljnjih potrebnih mjera kako bismo zaštitili naše ljude – rekao je Austin.

Sve je veća zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke trupe u izolovanim bazama u mete.

Pročitajte još

Sjedinjene Države poslale su ratne brodove i borbene avione u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. listopada, uključujući dva nosača aviona, kako bi pokušale odvratiti Iran i skupine koje podržava Iran.

Trenutno je u Siriji oko 900 američkih vojnika, a 2.500 u susjednom Iraku u sklopu misije savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti oživljavanje Islamske države koja je 2014. zauzela veliki dio obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Naoružani dron pogodio je vazdušnu bazu Al Harir, nakon što su se sirene oglasile zbog mogućeg napada na američko poslaništvo u Bagdadu, kazala su dva sigurnosna izvora u srijedu, prenosi Hina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu