Politika

"DRUGOVI, KARTE SU OTKRIVENE" Jovičić pozvao bivše borce i starješine da se ujedine protiv političkih zloupotreba

Potpredsjednik DNS, Radislav Jovičić, pozvao je borce, starješine i "ratne drugove" da se ujedine u borbi za bolji društveni položaj ove populacije.

"DRUGOVI, KARTE SU OTKRIVENE" Jovičić pozvao bivše borce i starješine da se ujedine protiv političkih zloupotreba
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jovičić je saopštio da posljednja dešavanja u vezi sa “nelegalnom i  nelegitimnom” izbornom skupštinom Organizacije vojnih starješina Republike Srpske, održanom u Ugljeviku, samo potvrdila ono što je ranije predvidio i javno saopštio. Podsjećamo, za predsjednika te organizacije izabran je Slobodan Župljanin.

– Korisno je da ste, zahvaljujući slobodnim medijima i prisustvu kamera, bili u prilici da vidite nepotrebno pojačane bezbjednosne mjere uz angažovanje pripadnika MUP. Kao da je riječ o skupu visokog rizika. Vjerujem da ste se i vi, kao i gledaoci pred malim ekranima, suočili s brojnim  pitanjima: Ko to, i od koga, štiti učesnike ove izborne skupštine i ko stoji iza tako snažnih mjera obezbjeđenja? Koliko je aktuelna vlast bila upletena u ovaj događaj s obzirom na prisustvo policije? Po kom osnovu je angažovana Služba obezbjeđenja RiTE Ugljevik da vrši redarsku službu na ovom skupu? – saopštio je Jovičić.

On dalje pita zašto nisu mogle prisustvovati nezadovoljne starješine koje su doputovale sa raznih strana da izraze svoje negodovanje zbog nestatutarne pripreme skupštine, pogotovo što nekima od njih nije istekao mandat u organima i tijelima udruženja.

Pročitajte još

– Ko je to pravio sulude procjene da se mogu desiti incidenti i da će oni koji su ratovali protiv istog neprijatelja nasrnuti jedni na druge? Ko je imao pravo da spriječi uglednog i mudrog Vladu Lukića, bivšeg predsjednika Vlade RS, takođe oficira i počasnog člana ovog udruženja, da prisustvuje pa i da se obrati skupu? Čovjek koji je davno prešao osamdesetu zaputio se iz Banjaluke ne očekujući toliku količinu surovosti i primitivizma koji će mu zatvoriti vrata organizacije kojoj on pripada – pita Jovičić.

Od onih kojima je onemogućen pristup skupštini kaže da je čuo jednostavno i logično objašnjenje: “Organizatori su već u pripremi skupštine vodili računa ko bi mogao biti neugodan učesnik i tako su sastavili listu delegata. Plašili su se mudre riječi, poneke informacije više i bilo čega drugog što bi moglo poremetiti izbor novog rukovodstva. Bilo je vrlo važno da savjetnik predsjednika Republike, dakle po volji aktuelne vlasti, bude po svaku cijenu izabran kao predsjednik organizacije. Nikakav protivkandidat nije dolazio u obzir”.

FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA/MITAR GAČIĆ
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA/MITAR GAČIĆ
Slobodan Župljanin

– Dragi ratni drugovi, karte su definitivno otkrivene. Politika je odavno razbila boračku organizaciju a, evo sad, i Organizaciju vojnih starješina. Nikada vam nije trebala veća sloga i jedinstvena organizacija kao danas. Ne dozvolite da vas nijedna politička stranka ili pojedinac potčine samo zato što su politički ili finansijski moćni. Politika je još 1993. godine, već u početnoj fazi formiranja boračke organizacije, nametnula način organizovanja po svojoj mjeri. Sve vlasti, od tada do danas, drže vas kao taoce, bespomoćne i neuticajne. Sjetite se savjeta legendarnog i slobodoumnog komandanta generala Slavka Lisice koji je za života rekao da je formiranje boračke organizacije “lopovsko” djelo u kome se najmanje pitao borački sastav – saopštio je Jovičić.

Kako kaže, njegov stav je bio da formiranje po teritorijalnom principu i po radnim organizacijama nije dobro i da se mora organizovati po pripadnosti ratnim jedinicama što je iskustvo Hrvatske i Federacije BiH.

– Tako se međusobno bolje poznajete i imate kvalitetniji pristup u biranju onih koji će vas predstavljati. Upravo zbog tog nedostatka, teritorijalno organizovanje je idealno za politička mešetarenja i snažniji uticaj onih koji su u ratu malo ili nikako učestvovali. Vi u rat niste krenuli i borili se kao pripadnici mjesnih zajednica i opština. Bili ste mobilisani u ratne jedinice i ustrojeni po svim načelima savremenih vojski. Nastavite borbu za bolji društveni položaj jedinstveni, rame uz rame, kao što ste i ratovali. Skupa borci i starješine u jedinstvenoj organizaciji. Samo je to način borbe kojom se možete oduprijeti političkom mešetarenju – zaključuje Jovičić.

Prihvati notifikacije