Politika

Dudaković kao motivacioni govornik: Optuženik za najteže zločine “selebriti” u FBiH

Optužnica za najteže zločine ni najmanje ne smeta ratnom komandantu Petog korupsa tzv. Armije RBiH, Atifu Dudakoviću, da redovno obilazi razne događaje i manifestacije širom Federacije BiH, niti da tamo, kao počasni gost, drži motivacione “patriotske” govore.

Atif Dudaković
FOTO: OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO

Prije nekoliko dana Dudaković je tako, povodom obilježavanja godišnjice formiranja tzv. Armije RBiH, gostovao u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje je pred prepunom salom držao govor u kome je pričao o “bosanskom inatu”, zločinima, genocidu, opominjao “dušmane” da “patriote i te kako sve pamte”, pozivao Bošnjake na jedinstvo i spremnost na odbranu države…

– Ova naša burna politička zbilja nam govori da mi znamo šta naši neprijatelji žele nama, ali mi očekujemo da budemo jedinstveni, kao što je bila jedinstvena naša Armija, složna i spremna na odbranu države BiH – poručio je Dudaković.

Podsjećamo, krivična prijava zbog počinjenih ratnih zločina protiv Atifa Dudakovića podnesena je još 2006. godine, a optužnica protiv njega zvanično je podignuta tek 2018.

Suđenje Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske za stravične zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima u Zapadnoj Krajini 1995. godine pred Sudom BiH već nekoliko puta je prekidano, a kraj maratonskom procesu se ne nazire.

Pročitajte još

Komentarišući za Srpskainfo Dudakovićeva gostovanja i govore na raznim javnim događajima, iako je riječ o čovjeku protiv koga formalno traje suđenje, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić, kaže da je cijeli postupak protiv Dudakovića doveden do apsurda.

– Očigledno je cilj da se postupak obesmisli, a od suđenja napravi cirkus. Podsjećam da dvije godine uopšte nije bilo sudskih ročišta u predmetu “Dudaković”, a tužilaštvo je najavilo izvođenje 447 svjedoka. Do sada ih je svjedočilo tek desetak, tako da se ne zna kada će i da li će uopšte biti bilo kakve presude – kaže Nuždić.

On ističe da, za razliku od brojnih srpskih optuženika za ratne zločine, Sud BiH nije odredio bilo kakve mjere zabrane Atifu Dudakoviću dok traje suđenje.

Viktor Nuždić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– On živi potpuno normalno, što pokazuje i ovaj zadnji u nizu događaja gdje se pojavljuje u javnosti. Čovjek drži govore kakve je držao i ranije, obilazi razne događaje, promocije, sastanke. To ne treba da nas čudi, budući da je Sud BiH preuzeo praksu Haškog tribunala, koji je za zločine nad Srbima presudio samo 45 godina zatvora. Ovo je izvrgavanje pravde ruglu i ponižavanje žrtava. Treba imati na umu da se Dudaković ne optužuje za neki sitni prekršaj. U optužnici mu se na teret stavljaju ubistva više stotina civila, protjerivanje, paljenje i uništavanje kulturnih i vjerskih objekata – ističe Nuždić.

Zlodjela nad Srbima i Bošnjacima

Prema optužnici, Atif Dudaković i ostali terete se za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se i na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području Bihaća i Cazina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu