Društvo

"Dug put do konačnog oporavka" Vidović poručila da su adekvatnim mjerama Vlade Srpske ublažene posljedice pandemije

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da je Vlada Srpske adekvatnim, pravovremenim i ciljanim mjerama ublažila posljedice pandemije po ekonomiju koja je trenutno u fazi oporavka.

"Dug put do konačnog oporavka" Vidović poručila da su adekvatnim mjerama Vlade Srpske ublažene posljedice pandemije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vidovićeva je konstatovala da je dug put do konačnog oporavka, ali da je stanje privrede ohrabrujuće i da vraća vjeru i nadu da će se Srpska vratiti na nivo razvoja koji je prethodio pandemiji i prije očekivanog.

U uvodnom obraćanju na 15. Simpozijumu o korporativnom upravljanju, Vidovićeva je navela da je pandemija virusa korona pokazala da države moraju imati aktivnu ulogu u regulisanju privrednih tokova, te da nije dobro prepustiti sve nevidljivoj ruci tržišta.

– Ponovo su se potvrdili značaj i efekti koje ima javna potrošnja i javni radovi, posebno u uslovima kada dolazi do stagnacije ili stagflacije privatne potrošnje i generalno recesije privrede – rekla je Vidovićeva u obraćanju na Simpozijumu u okviru teme “Promjene malih ekonomija u razvoju i uslovima pandemije”.

Ona je navela da se preispituju i mijenjaju teorije javnog zajma i opravdanosti zaduživanja s ciljem podsticanja potrošnje i održavanja privredne aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Prema njenim riječima, pandemija je ukazala na slabosti, ali i na šanse koje Srpska može iskoristiti, navodeći da je njena prednost u povoljnoj geografskoj lokaciji.

Prihvati notifikacije